Fysik

Tryk og opdrift

13. marts 2020 af Cecilie0908 - Niveau: B-niveau

Hey

Har lidt problemer, med det her spørgsmål. Så hvis nogle kunne hjælpe, ville det være dejligt

1. En elev vil lave en ballon af en plastpose fyldt med 18 L helium. Hvis ballonen skal kunne flyve, hvor meget må ballon materialerne (pose, tape, snor, gondol osv. højst veje?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. marts 2020 af Moderatoren

Se også: https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1943032#1943033

Og skriv, hvad du er i tvivl om:

Beskriv så præcist som muligt hvad du har problemer med. Gør rede for hvad du ved, og hvad du ikke ved. På den måde undgår du, at lektiehjælperen bruger tid på at forklare ting, som du i forvejen er bekendt med. Dette illustrerer også, at du har tænkt over opgaven, hvilket ofte giver hurtigere og bedre svar.


Svar #2
13. marts 2020 af Cecilie0908

Jeg ved ikke hvodan jeg skal udregne det


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. marts 2020 af Moderatoren

Se fx https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=792446

Og ellers:

Beskriv så præcist som muligt hvad du har problemer med. Gør rede for hvad du ved, og hvad du ikke ved. På den måde undgår du, at lektiehjælperen bruger tid på at forklare ting, som du i forvejen er bekendt med. Dette illustrerer også, at du har tænkt over opgaven, hvilket ofte giver hurtigere og bedre svar.


Svar #4
13. marts 2020 af Cecilie0908

Jeg ved ikke hvilken formel jeg skal bruge


Svar #5
13. marts 2020 af Cecilie0908

Hvilke nogle tal skal jeg bruge?


Svar #6
13. marts 2020 af Cecilie0908

Jeg har jo ikke massefylde eller tyngdeaccelerationen, jeg har jo kun massen


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. marts 2020 af mathon

Du har
                  \small \begin{array}{llll} &m_{\textit{ballon}}\cdot g+V\cdot \rho _{\textit{He}}\cdot g=V\cdot \rho _{\textit{luft}}\cdot g\\\\&m_{\textit{ballon}}+V\cdot \rho _{\textit{He}}=V\cdot \rho _{\textit{luft}}\\\\&m_{\textit{ballon}}=\left ( \rho _{\textit{luft}}- \rho _{\textit{He }} \right )\cdot V\\\\&m_{\textit{ballon}}=\left ( \rho _{\textit{luft}}- \rho _{\textit{He} } \right )\cdot (0.018\; m^3)\\\\&\textup{Tryk og temperatur er ens for luft og helium }\\\\\textup{hvoraf:}&\\&\frac{\rho _{\textit{He}}}{\rho _{\textit{luft}}}=\frac{M_{\textit{He}}}{M_{\textit{luft}}}=\frac{4.00}{28.8}=0.139\\\\&\rho _{\textit{He}}=0.139\cdot \rho _{\textit{luft}}\\\\\\&m_{\textit{ballon}}=\left (1- 0.139 \right )\cdot \rho _{\textit{luft}}\cdot (0.018\; m^3)\\\\&m_{\textit{ballon}}=0.861\cdot \left ( 1.199\; \frac{kg}{m^3} \right )\cdot (0.018\; m^3)=0.01858\; kg\\\\&m_{\textit{ballon}}=18.58\; g \end{array}


Svar #9
13. marts 2020 af Cecilie0908

Så det ville sige at pose, tape, snor, gondol højste må veje 18,58g, eller hvad?


Svar #10
13. marts 2020 af Cecilie0908

?


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. marts 2020 af mathon

detalje:

                  \small \begin{array}{llll} &\rho _{\textit{luft}}=\frac{p\cdot M}{R\cdot T}\\\\&\rho _{\textit{luft}}=\frac{\left ( 101325\; \frac{N}{m^2} \right )\cdot \left ( 0.0288\; \frac{kg}{mol} \right )}{\left (8.31\; \frac{Nm}{mol\cdot K} \right )\cdot \left ( 293\; K \right )}=1.199\; \frac{kg}{m^3} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. marts 2020 af mathon

#9
           Ja.


Svar #13
13. marts 2020 af Cecilie0908

Nu jeg helt forvirret hvad er svaret?


Skriv et svar til: Tryk og opdrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.