Matematik

Sandsynlighed og kode

02. april 2020 af YoungThug - Niveau: 9. klasse

Jeg har problemer med 2 matematik opg'er. Er der nogen, der kan hjælpe og forklare?

Eleverne får en trecifret kode til deres skabe på skolen. Koden består af cifrene fra 1 - 6. De enkelte cifre bliver valgt tilfældigt, og hvert ciffer kan forekomme flere gange i samme kode.

Hvad er sandsynligheden for, at tallet 3 indgår i koden? Det vil sige, at man må bruge tallet 3 flere gange i samme kode.

Hvad er sandsynligheden for, at tallet 3 indgår netop én gang i koden?


Svar #1
02. april 2020 af YoungThug

Bump


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. april 2020 af PeterValberg

Hvor mange koder kan du danne? (antal mulige)
Hvor mange af dem vil indeholde mindst ét 3-tal? (antal gunstige)

Sandsynligheden for en kode med mindst ét 3-tal bestemmes
som antal gunstige koder divideret med antal mulige

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. april 2020 af PeterValberg

det andet spørgsmål.

Du kender allerede antal mulige koder...

Hvor mange gunstige koder kan du lave, hvis kun ét ciffer må være et 3-tal?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. april 2020 af PeterValberg

hint:   du kan (med tallene 1 til og med 6) danne 63 stk. 3-cifrede koder (altså 216 koder)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
02. april 2020 af YoungThug

Tusind tak Peter! 


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. maj 2020 af SogPsfar (Slettet)

Jeg skal have lidt hjælp. Er kommet frem til det totale antal på 216. Men hvordan finder jeg ud af hvor mange gange 3 indgår - og hvor mange gange 3 indgår 1 gang??

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. maj 2020 af Soeffi

#6.

Ingen 3'ere: 53 = 125.

En 3'er: K3,1·52 = 3·25 = 75...fordi en 3'er kan placeres tre steder, og de to andre tal kan være alt andet end en 3'er. 

To 3'ere: K3,2·5 = 3·5 = 15...fordi to 3'er kan placeres tre måder, og det sidste tal kan være alt andet end en 3'er.

Tre 3'ere: K3,3 = 1

Summen giver 216.


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. maj 2020 af Capion1

Supplement til opgaven, - som måske kunne have spørgernes interesse:
Hvis man tilfældigt, og uden kendskab til koden i øvrigt, vælger tre cifre,
er sandsynligheden for at låse skabet op:
med 0 rigtige cifre:     125/216           
med 1 rigtigt cifre:       75/216    
med 2 rigtige cifre:      15/216
med 3 rigtige cifre:       1/216
Det er åbenbart 125 gange mere sandsynligt at få skabet åbnet med alle cifrene forkert,
end det er at ramme med den rigtige kombination, - hvilket er til gunst for skabets indehaver,
men til ugunst for en uvedkommende.

 


Skriv et svar til: Sandsynlighed og kode

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.