Matematik

Ligevægt i vektorer

18. april 2020 af Sine45 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg sidder med en opgave hvor jeg har fået oplyst følgende:

Når en skihopperen lander på en bakken, vil vedkommende være påvirket af flere kræfter: tyngdekraften Ft, kraften fra underlaget FN, samt kraften Fg som stammer fra gnidning og luftmodstand. Se evt. figur.

Størrelsen |Ft| er 700,83 N og u = 32°.

I øjeblikket efter at skihopperen er landet, antager vi, at de tre kræfter er i ligevægt. Det vil sige FN + Ft + Fg = 0.

a) Bestem |FN| og |Fg|.

Jeg ved ikke helt hvordan jeg skal beregne |FN| og |Fg|


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. april 2020 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. april 2020 af ringstedLC

Spørgsmål til samme opgave har andre placeret i "Fysik". Prøv at skrive "skihopper" i søgefeltet øverst og afgræns evt. til fysik.


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. april 2020 af peter lind

Opløs kræfterne i vandret og lodret retning (det er det samme som at angive kræfterne i et sædvanligt koordnatsystem). Den totale  Kraft i i vandret og lodret retning skal give 0 hvis skiløberen bevæger sig med jævn fart


Svar #4
18. april 2020 af Sine45 (Slettet)

Hvordan opløser jeg kræfterne i lodret og vandret?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. april 2020 af peter lind

du projetere dem ned på akserne. Således er Fgx = (-|Fg|cos(u), 0)


Svar #6
18. april 2020 af Sine45 (Slettet)

Men hvordan skal jeg projetere dem ned?


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. april 2020 af peter lind

Det har jeg jo givet et eksempel på i #5. Det er længden af vektoren ganget med cosinus til den mellemliggende vinkel


Svar #8
18. april 2020 af Sine45 (Slettet)

Men jeg kender jo ikke den mellemliggende vinkel


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. april 2020 af peter lind

Den har du jo selv angivet i #0


Svar #10
18. april 2020 af Sine45 (Slettet)

Men det er jo blot vinklen med vandret og ikke den mellem ligende vinkel


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. april 2020 af peter lind

Jo det er den. Du skulle lige netop have vinklen mellem vektoren og den vandrette plan


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. april 2020 af ringstedLC

#10: Lav en skitse på ternet papir. FN er vinkelret på bakken.

Se efter ensliggende vinkler og indse, at der ikke er nogen ubekendte vinkler i opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #13
22. april 2020 af Jacob881 (Slettet)

sidder med samme opgave, og har fået Fg = 373 og Fn = 598 kan dette være rigtigt


Brugbart svar (0)

Svar #14
22. april 2020 af Jacob881 (Slettet)

Ft hos mig er 705,69


Skriv et svar til: Ligevægt i vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.