Tysk

udvidet infinitiv

28. april 2020 af Ida1235 - Niveau: A-niveau

Hvordan erstatter jeg ledsætningen med en udvidet infinitiv i disse sætninger?

1. Christine ist froh, dass sie Marie auf dem Frühlingsfest trifft.

2. Für Marie ist es wichtig, dass sie ihr eigenes Leben lebt

3. Marie ist traurig, dass sie Sam und ihr Bett verlassen muss

4. Marie hofft, dass sie bald gehen kann

5. Marie wartet darauf, dass sie ein Glas Prosecco bekommt

6. Marie bereut nicht, dass sie die Präsentation des Ocean Cruisers verpasst hat 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. april 2020 af Stygotius (Slettet)

"Christine ist froh, Marie auf dem Frühlingsfest zu treffen"

-og de andre på samme måde. Husk et komma foran en udvidet infinitiv.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. april 2020 af Stygotius (Slettet)

P.S.

Man sætter verballeddets finitte verbum  i infinitiv med "zu" og fjerner samtidig. dass+ledsætningens subjekt.


Svar #3
29. april 2020 af Ida1235

Er det på denne måde?

Für Marie ist es wichtig, sie ihr eigenes Leben zu lebt ??


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. april 2020 af Stygotius (Slettet)

Nej, -jeg sagde jo (i #2) at man skulle  "fjerne dass+ledsætningens subjekt og erstatte det finitte verbum med en infinitiv med "zu".  Det har du ikke gjort.

Partiklen "zu" (= at) bruger man foran en infinitiv, ikke foran en nutid  [han er glad for at spiser spise]


Svar #5
29. april 2020 af Ida1235

Forstår det ikke 


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. april 2020 af Stygotius (Slettet)

Det er da forklaret meget detaljeret og tydeligt. 

 Christine ist froh, dass sie Marie auf dem Frühlingsfest trifft.

1  Vi fjerner "dass" + subjektet =  .Christine ist froh, dass sie Marie auf dem Frühlingsfest trifft

2  Vi fjerner verballeddet  =  Christine ist froh, dass sie Marie auf dem Frühlingsfest trifft

3  Vi erstatter verballeddet med en infinitiv med "zu" = Christine ist froh, dass sie Marie auf dem                        Frühlingsfest trifft zu treffen

4  Resultat:  Christine ist froh, (dass sie)  Marie auf dem  Frühlingsfest (trifft) zu treffen

BINGO !


Svar #7
29. april 2020 af Ida1235

Er det her så rigtigt:

Für Marie ist es wichtig, ihr eigenes Leben zu leben ??


Brugbart svar (1)

Svar #8
29. april 2020 af Stygotius (Slettet)

Ja, præcis

Jeg tror du har forstået det nu.  Til lykke.


Svar #9
29. april 2020 af Ida1235

Okay i forhold til opg 3 

har skrevet : Marie ist traurig, Sam und ihr Bett verlassen zu müsst 

Eller skriver man zu før verlassen?

Marie ist traurig, Sam und ihr Bett zu verlassen müsst?


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. april 2020 af Stygotius (Slettet)

Jeg sagde at man skulle erstatte relativsætningens verballed (musst) med en infinitiv + zu.

Jeg sagde også at man ikke kunne bruge 'zu' foran en nutid/datid men foran en infinitiv.

På dansk  siger du heller ikke:  "Hun var ked af at møder så tidligt" 


Svar #11
29. april 2020 af Ida1235

det ikke nemt :/


Brugbart svar (0)

Svar #12
29. april 2020 af Stygotius (Slettet)

jo, det er ret ligetil.

Hvad skulle ikke være så nemt ???   -forklar det tydeligt.


Svar #13
29. april 2020 af Ida1235

Forstår ikke hvad du mener med relativssætningens verballed (musst), hvorfor skal der ikke zu foran musst? Og ved ikke hvad du mener med zu ikke kan være foran en nutid/datid?

Tror ikke jeg forstår hvad infinitiv helt præcist er / betyder


Brugbart svar (0)

Svar #14
29. april 2020 af Stygotius (Slettet)

Infinitiv er det som nogle med en lidt dårlig betegnelse kalder for "grundformen" af et verbum.

På dansk ender den altid på -e (og på tysk på  -en) og har ofte "at" foran sig:  at komme, at spise, at huske, at snakke, at rejse

I eksemplet "Christine ist froh, dass sie Marie auf dem Frühlingsfest trifft." er "dass sie Marie auf dem Frühlingsfest trifft"  en relativsætning og derfor  en bisætning. (Her er subjektet "sie" og verballeddet i nutid er "trifft ". Ordet "trifft" er et verbum i nutid og man kan derfor ikke have "zu" foran det.

Ordet "zu" er (som på dansk) et infinitivsmærke.  Læs # 10.   


Brugbart svar (0)

Svar #15
29. april 2020 af Stygotius (Slettet)

I bisætningen "dass sie Sam und ihr Bett verlassen muss" er subjektet (grundleddet) jo "sie" ,  og  verballeddet (udsagnsleddet) er "muss"  (ikke musst).

Hvis du gerne vil have en liste over de latinske navne for de grammatiske udtryk, vil jeg godt sende dig en jeg har lavet.


Svar #16
29. april 2020 af Ida1235

Har besvaret dem nu de skulle afleveres kl 15 nemlig 

ved ikke om det rigtigt men har i hverfald fundet en video over youtube, som hjalp lidt. 

Endte med at løse dem således:

3. Marie ist traurig, Sam und ihr Bett verlassen zu müssen

4. Marie hofft,bald gehen zu kannst

5. Marie wartet darauf, ein Glas Prosecco zu bekommen

6. Marie bereut nicht, die Präsentation des Ocean Cruisers verpasst zu haben

Det nok ikke rigtigt men det var det bedste jeg kunne


Brugbart svar (0)

Svar #17
29. april 2020 af Stygotius (Slettet)

Det er næsten rigtigt, men hvad hedder "kann" i infinitiv ???.

Jeg har jo sagt at man bruger "zu" foran infinitiv (navnemåder)  -ikke foran nutid og datid. (se nr. 4)

Det er lidt ærgerligt at du har brugt YouTube  i stedet for selv virkeligt at forstå det . Du skulle jo gerne være i stand til  at lave det næste gang selv.


Skriv et svar til: udvidet infinitiv

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.