Fysik

fysik

01. maj 2020 af Camilladamgaard1 - Niveau: B-niveau

Hej, er der nogen der kan hjælpe med opgave 2?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. maj 2020 af ringstedLC

1) Nej, alle pærerne har samme modstand R og batterierne har den samme spænding U. Effekt/lysstyrke:

\begin{align*} P_{p\ae re}=U_{p\ae re}\cdot I_{p\ae re}\;,\;I_{p\ae re}=\frac{U_{p\ae re}}{R} \end{align*}

- I "Serie" deler 1 og 2 spændingen fra batteriet og lyser derfor med samme styrke. Modstanden i kredsløbet:

\begin{align*} R+R &= 2R \Rightarrow \begin{Bmatrix} U_{p\ae re}=0.5\cdot U \\ I_{p\ae re}=\frac{0.5\,\cdot \,U}{R} \end{Bmatrix} \Rightarrow P_{p\ae re}=0.5^2\cdot \frac{U^2}{R} \end{align*}
- I "Parall." deler 3 og 4 strømmen fra batteriet og lyser derfor med samme styrke. Da de begge er koblet parallelt med batteriet lyser de med fuld styrke. Modstanden i kredsløbet:

\begin{align*} R\parallel R &= \frac{R}{2} \Rightarrow \begin{Bmatrix} U_{p\ae re}=U \\ I_{p\ae re}=\frac{U}{R} \end{Bmatrix} \Rightarrow P_{p\ae re}=\frac{U^2}{R} \end{align*}

- I "Komplex" er 5 og 6 koblet som 1 og 2. 7 er koblet som 3 og 4. Overvej igen hvilke pærer, der lyser kraftigst.

2) Dit svar skal forklare i hvilke pærer, der løber mere eller mindre strøm.


Skriv et svar til: fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.