Kemi

Benzin

18. maj 2020 af maria2016 - Niveau: B-niveau

Hej nogle som kan hjælpe med disse opgaver. Jeg forstår ikke hvordan jeg skal løse dem, synes det er virkelig svært. Håber i kan hjælpe :) 

En kraftig bilmotor yder effekten 100 HK. 

Drivmidler er benzin (gennemsnitsformel C8H16) med energiindholdet 50 kJ/ gram. 

Motorens virkningsgrad er 35 % 

3) Hvor meget benzin skal forbrændes pr. senkund for at opnå den ønskede effekt når virkningsgraden var 100%

4) Hvor meget benzin skal forbrændes pr. sekund for at opnå den ønskede effekt når virkningsgraden kun er 35%

5) Hvor meget oxygen (rumfang) skal bruges pr. sekund for at brænde benzinmængden i spørgsmål (4)

6) Hvor meget luft skal motoren bruge pr. sekund for at får oxygenmængden fra spørgsmål 5 når der kun er 21 % O2 i atmosfæren ? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2020 af mathon

            \small \small \small \begin{array}{lllll} 3)&&100\;HK=74.570\;kW=74.570\;\frac{kJ}{s}\\\\& \textup{masse pr. sek.}&\frac{74.570\;\frac{kJ}{s}}{50\;\frac{kJ}{g}}=1.49\;\frac{g}{s} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. maj 2020 af mathon

            \small \small \small \small \begin{array}{lllll} 4)& \textup{masse pr. sek.}&\frac{1.49\;\frac{g}{s}}{0.35}=4.26\;\frac{g}{s} \end{array}


Svar #3
18. maj 2020 af maria2016

Super tak hvor får du tallet 74,570 fra ? 


Svar #4
18. maj 2020 af maria2016

Mange tak Mathon kan ikke lide helt se hvad 1,49 har for enhed 


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. maj 2020 af mathon

            \small \small \begin{array}{lllll} 5)& \textup{antal mol }C_8H_{16}\textup{ pr. sekund:}&\frac{4.26\;\frac{g}{s}}{112.216\;\frac{g}{mol}}=0.0380\;\frac{mol}{s}\\\\& \textup{antal mol }O_2\textup{ pr. sekund:}&12\cdot \left ( 0.0380\;\frac{mol}{s} \right )=0.456\;\frac{mol}{s} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. maj 2020 af ringstedLC

Bliv i din oprindelige tråd: https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1961717, hvor den givne hjælp til spørgsmål 1) og 2) burde kunne lede dig på vej.


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. maj 2020 af mathon

fortsat:    

    \small \small \small \small \begin{array}{lllll} 5)& \textup{Det sk\o nnes,}\\& \textup{at der menes ved 293}\degree K&V=\frac{\left (0.456\;\frac{ mol}{s} \right )\cdot \left ( 0.0831\; \frac{bar\cdot L}{mol\cdot K} \right )\cdot \left ( 293\;K \right )}{1\;bar}=11.10\; \frac{L}{s} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. maj 2020 af mathon

    \small \small \small \begin{array}{lllll} 6)&\textup{Af atm. luft skal}\\&\textup{der bruges:}&\frac{11.10\; \frac{L}{s}}{0.21}=52.86\; \frac{L}{s}\end{array}


Svar #9
18. maj 2020 af maria2016

Tusind tak Mathon :) 


Svar #10
18. maj 2020 af maria2016

Jeg er lidt forvirret fordi i opgave 1 ) stod der at jeg skulle omregne effekten til Watt ( 1HK  = 736 W) 

Men er det ikke så 73600 er det så den tal jeg skal bruge i 3 


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. maj 2020 af mathon

OK
            \small \small \small \small \begin{array}{lllll} 3)&&100\;HK=73.6\;kW=73.6\;\frac{kJ}{s}\\\\& \textup{masse pr. sek.}&\frac{73.6\;\frac{kJ}{s}}{50\;\frac{kJ}{g}}=1.47\;\frac{g}{s}\\\\ 4)&\textup{masse pr. sek.}&\frac{1.47\;\frac{g}{s}}{0.35}=4.20\;\frac{g}{s}\\\\ 5)&\textup{antal mol }C_8H_{16}\textup{ pr. sekund:}&\frac{4.20\; \frac{g}{s}}{112.216\; \frac{g}{mol}}=0.0374\; \frac{mol}{s}\\\\& \textup{antal mol ren }O_2\textup{ pr. sekund:}&12\cdot \left (0.0374\; \frac{mol}{s} \right )=0.449\; \frac{mol}{s}\\\\ &\textup{forbrug af volumen ren }O_2\textup{:}&\frac{V}{t}=\frac{(0.449\; mol)\cdot \left ( 0.0831\; \frac{bar\cdot L}{mol\cdot K} \right )\cdot (293\;K)}{1\; bar}=10.93\; \frac{L}{s}\\\\ 6)&\textup{forbrug af atm. luft:}&\frac{V}{t}=\frac{10.93\; \frac{L}{s}}{0.21}=52.05\; \frac{L}{s} \end{array}


Svar #12
19. maj 2020 af maria2016

Tak Mathon 


Skriv et svar til: Benzin

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.