Matematik

HJÆÆLP Ligning

03. juni 2020 af mmmmmmmhvgfd (Slettet) - Niveau: 7. klasse

15x+175=15-10x


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. juni 2020 af Jones2929

15x+175 = 15-10x 

Du minusser 175 fra begge sider

15x+175-175 = 15-10x-175

Du simplificerer

15x = -10x - 160

Du plusser 10x på begge sider

15x + 10 = -10x -160 + 10x

Du simplificerer igen

25x = -160

Du dividerer begge sider med 25

\frac{25x}{25} = \frac{-160}{25}

Svar

x = - \frac{32}{5}, altså = -6.4


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. juni 2020 af ringstedLC

Fx x'erne på venstre side af lighedstegnet:

\begin{align*} 15x+175 &= 15-10x \\ 15x\;{\color{Red} +10x}+175 &= 15-10x\;{\color{Red} +10x} \\ 25x+175 &= 15 \end{align*}

På tilsvarende måde samles talværdierne på højre side. Du skal altså trække 175 fra på begge sider af lighedstegnet, så der ikke står nogen talværdi på venstresiden.

Nu er ligningen så reduceret til:

\begin{align*} 25x &= ... \end{align*}

der jo betyder 25 gange x = talværdi. Så ved at dividere med 25 på begge sider, har du bestemt x.


Svar #3
03. juni 2020 af mmmmmmmhvgfd (Slettet)

jamen kan ikke finde ud af hvad x er


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. juni 2020 af ringstedLC

#1 har jo været så "venlig" at beregne det for dig, så hvis du er kommet frem til:

\begin{align*} 25\cdot x &= -160 \\ \frac{25\cdot x}{25} &= -\frac{160}{25} \\ \cfrac{\cancel{25}\cdot x}{\cancel{25}} &= -\cfrac{\cancel{160}^{32}}{\cancel{25}^{5}}\;,\;5\cdot 32=160 \\ x &=-\frac{32}{5} \end{align*}

Det er OK, at aflevere resultatet som en uægte brøk, hvis der ikke forlanges andet. Som blandet tal:

\begin{align*} x &=-\frac{32}{5} \\ &=-\left (\frac{30+2}{5} \right ) \\ &=-\left (\cfrac{\cancel{30}^6}{\cancel{5}}+\frac{2}{5} \right ) \\ x &=-6\tfrac{2}{5} \end{align*}

Som decimaltal:

\begin{align*} \tfrac{2}{5}=0.4\Rightarrow x &=-6.4 \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. juni 2020 af PeterValberg

#1

Du minusser 175 fra begge sider

NEJ, du subtraherer, trækker fra, bestemmer differensen, bestemmer forskellen - man "minusser" aldrig !!

 Du plusser 10x på begge sider

 NEJ, du adderer, lægger sammen, bestemmer summen, - man "plusser" aldrig !!

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: HJÆÆLP Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.