Fysik

Udregn vandets stigning i temperatur

02. august 2020 af Krollo (Slettet) - Niveau: C-niveau

Et metallod anbringes først i kogende vand, indtil det er opvarmet til temperaturen 100 °C. Dette lod nedsænkes nu i kalorimetret, som indeholder vand med temperaturen Tstart. Loddet vil afgive varme til vandet, indtil loddet og vandet har nået samme temperatur Tfælles.

Du skal huske at måle loddets masse mlod og massen af vandet i kalorimeteret mvand.

Hvor meget er vandets temperatur steget?

Jeg ved ikke, hvordan jeg skal regne det ud. Nogen, der har en formel? Svaret er 5,0 · 102 m/s, og jeg forstår ikke, hvordan enheden kan passe? Hvordan kan farten have noget at gøre med temperaturen?


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. august 2020 af mathon

Det ser ikke ud til, at kalorimetrets opvarmning skal medregnes.


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. august 2020 af peter lind

Brug at tilført varmeenergi til vandet er lig med afgiver varmeenergi fra loddet

 mvand*cvånd(T-Tstar) =mlod*(T100-T)

T er fællestemperaturen


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. august 2020 af mathon

                       \small \small \small \begin{array}{llll} &\qquad \qquad\qquad \textbf{energibevarelse}\\\\& \begin{array}{l|l} \textbf{\textsl{energiafgivelse}}& \textbf{\textsl{energimodtagelse}}\\&\\ m_{lod}\cdot c_{lod}\cdot \left ( 100\degree \right )&m_{vand} \cdot \left ( 4.186\;\frac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot \left ( T_{\textup{f\ae lles}}-T_{\textup{start}} \right ) \end{array}\\\\& m_{lod}\cdot c_{lod}\cdot \left ( 100\degree \right )=m_{vand} \cdot \left ( 4.186\;\frac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot \left ( T_{\textup{f\ae lles}}-T_{\textup{start}} \right )\\\\& T_{\textup{f\ae lles}}-T_{\textup{start}}=\frac{m_{lod}\cdot c_{lod}\cdot \left ( 100\degree \right )}{m_{vand} \cdot \left ( 4.186\;\frac{kJ}{kg\cdot C} \right )}\\\\& \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. august 2020 af Eksperimentalfysikeren

Du har helt ret i, at enheden ikke passer. Det har intet med fart at gøre. Hvis du har fundet svaret i en facitliste, må du regne med, at det er en trykfejl. Ellers ved jeg ikke, hvordan det kan være sket.

Desværre er #3 forkert.

Energiafgivelsen er mlod*clod*(100ºC-Tfælles).


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. august 2020 af mathon

korrektion:
                       \small \begin{array}{llll} &\qquad \qquad\qquad \qquad\qquad\underline{\textbf{energibevarelse}}\\\\& \begin{array}{l|l} \textbf{\textsl{energiafgivelse}}& \textbf{\textsl{energimodtagelse}}\\&\\ m_{lod}\cdot c_{lod}\cdot \left ( (100\;C)-T_{\textup{f\ae lles}} \right )&m_{vand} \cdot \left ( 4.186\;\frac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot \left ( T_{\textup{f\ae lles}}-T_{\textup{start}} \right ) \end{array}\\\\& m_{lod}\cdot c_{lod}\cdot \left ( (100\;C)-T_{\textup{f\ae lles}} \right )=m_{vand} \cdot \left ( 4.186\;\frac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot \left ( T_{\textup{f\ae lles}}-T_{\textup{start}} \right )\\\\& T_{\textup{f\ae lles}}-T_{\textup{start}}=\frac{m_{lod}\cdot c_{lod}\cdot \left ( (100\;C)-T_{\textup{f\ae lles}} \right )}{m_{vand} \cdot \left ( 4.186\;\frac{kJ}{kg\cdot C} \right )}\\\\& \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. august 2020 af mathon

                                          \small \begin{array}{l|c|c|c} \textup{st\o rrelser}&m&c&\Delta T\\\hline \textup{enheder}&kg&\frac{kJ}{mol\cdot K}&K \end{array}


Skriv et svar til: Udregn vandets stigning i temperatur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.