Kemi

Hvordan beregner man ønsket volumen med koncentreret saltsyre?

24. august 2020 af Djuice - Niveau: C-niveau

Hej.

Jeg står til at lave en syre/base neutralisering af HCl + NaOH som et forsøg på at lave NaCl.

Jeg har styr på massen af NaOH vha. m = n*M, hvor jeg her bruger 2 mol. Ligeledes skal jeg bruge 2 mol HCl, men hvordan beregner jeg hvor mange mL 30% koncentreret saltsyre jeg skal bruge for at få 2 mol HCl?


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. august 2020 af mathon

            \small \small \begin{array}{llllll} \textup{densitet og molarmasse:}&\varrho \left ( HCl\,_{\textit{(aq)}}{^{30\%}} \right )=1152\;\frac{g}{L}&M=36.543\; \frac{g}{mol}\\\\ \textup{molaritet af }HCl\,_{\textit{(aq)}}{^{30\%}}&c=0.30\cdot \frac{1152\;\frac{g}{L}}{36.543\;\frac{g}{mol}}=9.457\; M\\\\ \textup{volumen af 2 mol }HCl\,_{\textit{(aq)}}{^{30\%}}&V=\frac{2\;mol}{9.457\; \frac{mol}{L}}=0.2115\; L=211.5\;mL \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. august 2020 af Forår2020 (Slettet)

Molvægt HCl = 36.46 gram / mol

Desitet for 30 % HCL 1.15 gram / ml 

1 ml 30 % HCl indeholder  = (1.15 · 30)  / 100 = .345 gram HCl 

Ml 30 % HCl du skal bruge for at få 2 mol HCl = (2 · 36.46) / .345 =  211.36 ml


Svar #3
25. august 2020 af Djuice

Tak for svaret begge to!

Hvordan har I beregnet densiteten af 30% HCl?


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. august 2020 af mathon

Den finder du ved opslag.


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. august 2020 af Forår2020 (Slettet)

Til # 3

Jeg fandt densiteten ved at søge på Hydrochlorid acid I 100318 - Merck Millipore 


Skriv et svar til: Hvordan beregner man ønsket volumen med koncentreret saltsyre?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.