Matematik

Diffirentiale og mellemregning: hvordan kommer jeg fra dette trin til det andet?

01. september 2020 af Amalie1234324 - Niveau: B-niveau

Hej,

Jeg har markeret selve opgaven, og hvad jeg ikke forstod af den. Jeg forstår ikke hvordan man kommer fra 3(x^2-2x-3)=0 til det blå markeret. Nogen der kan hjælpe?

Vedhæftet fil: hjælp 5 blå markeret.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. september 2020 af janhaa

x+1=0

x=-1

og

x-3=0

x=3


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. september 2020 af Forår2020 (Slettet)

3 · ( x2-2x-3)

ax2 + bx +c

Find de to hele tal hvis produkt giver -3 og hvis sum giver -2 , det er 1 og -3 

1· (-3) = -3  er tallet c 

1+(-3) = -2 er tallet b

så bliver det til 3 · ( x+1) · ( x-3 )  


Svar #3
01. september 2020 af Amalie1234324

Hvorfor skal produktet give -3 og sum -2? Er det fordi det er vores c og b? Og hvordan finder jeg dem? Skal jeg gange ind i parentesen og løse ligningen =-3


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. september 2020 af Forår2020 (Slettet)

Til # 3

Ja, b skal være -2 og c -3

Kald de to tal x og y 

x·y =-3  og 

x+y = -2 → y = -x -2 indsat i x·y fås x·(-x -2) = -3 → x = 1 eller -3 

x = 1 indsat i x+y = -2 → y = -3

x = -3 indsat i x+y = -2 → y = 1

Så det ene tal skal være 1 og det andet tal -3 

Så du får 3·(x+1 )·( x-3 )  og ganger du ud, får du 3 · ( x2 -2x -3 )


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. september 2020 af Forår2020 (Slettet)

Til # 3

Du kunne også have ladet din computer gøre arbejdet. (CAS program)

3 · ( x2 -2x -3 ) , skriv Factor , så får du 3·( x+1 )·( x-3 ) 


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. september 2020 af AMelev

Du kan tjekke ved at regne nedefra og op, dvs. gang de to parenteser i 2. linje og se, at du får indholdet af parentesen ovenfor i 1. linje.

Generelt: r1 og r2 er rødder i p(x) = x2 + b·x + c ⇔ r1·r2 = c og r1 + r2 = -b, da 

r1 og r2 er rødder i p(x) = x2 + b·x + c ⇔ p(x) = (x - r1) ·(x - r2) ⇔ p(x) = x2 - r2·x - r1·x + r1·r2 ⇔  

p(x) = x2 - (r1 + r2)·x + r1·r2


Skriv et svar til: Diffirentiale og mellemregning: hvordan kommer jeg fra dette trin til det andet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.