Matematik

Tangentens ligning

11. september 2020 af MimiJac - Niveau: B-niveau

Jeg søger hjælp til en opgave der lyder:

Bestem tangentsligning til f(x)=-x^4-2x^3+3x    når    x_0 =1

Skal jeg bruge tangent ligningen og i så fald hvad skal plottes ind?

y=f'(x_0*(x-x_0)+f(x_0)


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2020 af PeterValberg

Se video nr. 6 og 7 på denne videoliste < LINK >

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
11. september 2020 af MimiJac

Tak, de er nu set. Jeg skal også bestemme tangenthældningen ud fra punktet (2;f(2))

f(x)=-x^4-2x^3+3xf(x)=-2(-2*2)+3*2=14

f'(x)=-4x^3-6x^2+3

Så skal jeg indsættet punket i funktionerne

f(x)=-2(-2*2)+3*2=14

f'(x)=-4*2-6*2+3=-17

Nu kan jeg indsætte det i formlen  y=f'(x_0)*(x-x_0)+f(x_0)

y=f'(-17)*(x-2)+f(14)y=f'(-17)*(x-2)+f(14)=48-17x

Er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. september 2020 af PeterValberg

Det ser ud som om, at du indsætter x0 = 2

Siger opgaveteksten ikke, at x0 = 1 ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
11. september 2020 af MimiJac

Jo. Men det her er en ekstra opgave til samme funktion. Her skal tangenthældningen findes i punket (2:f,2))

Har det en sammenhæng med at x_0=1  ??

Opgaven lyder helt præcist:

1. Bestem tangents ligning til f(x)=-x^4-2x^3+3x når x_0=1

2. Bestem tangenthældningen i punket (2:f,2))


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. september 2020 af PeterValberg

f(x)=-x^4-2x^3+3x

f'(x)=-4x^3-6x^2+3

En ligning for tangenten i (1, f(1)), altså når x0 = 1

f(1)=-1^4-2\cdot 1^3+3\cdot 1=0

f'(1)=-4\cdot 1^3-6\cdot 1^2+3=-7

y=f'(x_0)(x-x_0)+f(x_0)

y=f'(1)(x-1)+f(1)

y=-7(x-1)+0=-7x+7

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
11. september 2020 af MimiJac

Arh okay.

Så når (2,f(2))

f(2)=-2^4-2*2^3+3*2=-26

f'(2)=-4*2^3-6*2^2+3=-53

y=-53(x-2)+-26=-53x+80

??

og når x_0=1 så betyder det at (1,f(1)) ?

Tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. september 2020 af PeterValberg

og når x_0=1 så betyder det at (1,f(1)) ?

Ja 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. september 2020 af PeterValberg

Og dit resultat i #6 er forøvrigt korrekt

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #9
11. september 2020 af MimiJac

Fedt. Tusind tak for hjælpen!!


Skriv et svar til: Tangentens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.