Matematik

Omskriv tabel til lineær funktion

13. september 2020 af Alex619 - Niveau: C-niveau

Hejsa. Jeg sidder lige og laver min matematik aflevering, da jeg stødte på en opgave, som jeg har lidt svært ved at løse. 

Opgaven lyder således: 


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. september 2020 af Jones2929

I begge opgaver skal du bruge a = \frac{y_2-y_1}{x_2-x_1} til at finde hældningskoefficienten i f(x) = a*x+b, og så skal du bruge b = y_1-a*x_1 til at finde b

Du kan bruge de to første værdier som dine x1 og y1, og de to sidste værdier som dine x2 og y2


Svar #2
13. september 2020 af Alex619

#1

I begge opgaver skal du bruge a = \frac{y_2-y_1}{x_2-x_1} til at finde hældningskoefficienten i f(x) = a*x+b, og så skal du bruge b = y_1-a*x_1 til at finde b

Du kan bruge de to første værdier som dine x1 og y1, og de to sidste værdier som dine x2 og y2

Hvordan bør jeg mig ad med at bruge y2-y1 mm. modellen til at finde hældningskoefficienten?

Hvordan finder jeg hældningskoefficienten i f(x) modellen?

Og hvordan bruger jeg b=y1 modellen til at finde b?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. september 2020 af Jones2929

Hældningskoefficienten har den nævnte formel.

I den første tabel har du x1 = -2,y1 = 5, x2 = 3 og y2 =-5. Så får du

a = y2-y1/x2-x1 -> a = (-5)-5/3-(-2) -> a = (-10)/5 -> a =-5

Så har du hældningskoefficienten a = -5

Du finder b ved den nævnte formel:

b = y1-a*x1 -> b = 5-(-5)*(-2) -> b = 5 - 10 -> b = -5

Så får du f(x) = -5*x-5 i første opgave, og så gør du bare det samme med tabel 2

Svar #4
13. september 2020 af Alex619

#3 Hældningskoefficienten har den nævnte formel.

I den første tabel har du x1 = -2,y1 = 5, x2 = 3 og y2 =-5. Så får du

a = y2-y1/x2-x1 -> a = (-5)-5/3-(-2) -> a = (-10)/5 -> a =-5

Så har du hældningskoefficienten a = -5

Du finder b ved den nævnte formel:

b = y1-a*x1 -> b = 5-(-5)*(-2) -> b = 5 - 10 -> b = -5

Så får du f(x) = -5*x-5 i første opgave, og så gør du bare det samme med tabel 2

Jeg har lige afprøvet det du gav mig på tabel 2. Har du tid til at kigge over om jeg gjorde det rigtigt?

x1 = -2, y1 = 1, x2 = 20, y2 = 12. Så får jeg

a = y2-y1/x2-x1 -> a = (12) 12/20-(-2) -> a = (24)/1 = > a = 12

Hældningskoefficienten er a = 12

b = y1-a*x1 -> b = 25-(12)*(-2) -> b= 49 - 24 -> b = 25

f(x) = 25*x25


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. september 2020 af Jones2929

Du regner forkert på a

a = \frac{y_2-y_1}{x_2-x_1} \Rightarrow a = \frac{12-1}{20-(-2)} \Rightarrow a = \frac{11}{22} \Rightarrow a = \frac{1}{2} = 0.5

Du har også regnet b forkert

b = y_1-a*x_1 \Rightarrow b = 1-0.5*(-2) \Rightarrow b = 1 - (-1) \rightarrow b = 2

f(x) = 0.5*x+2


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. september 2020 af Jones2929

Jeg skal rette mig selv, og sige, at funktionen i opgave 1 bliver f(x) = -2*x+1


Svar #7
13. september 2020 af Alex619

#6

Jeg skal rette mig selv, og sige, at funktionen i opgave 1 bliver f(x) = -2*x+1

Havde jeg ret i hældningskoefficienten?


Brugbart svar (1)

Svar #8
13. september 2020 af Jones2929

#7
 

Havde jeg ret i hældningskoefficienten?

Nej. Du regnede hældningskoefficienten til a = 12, når a = 0.5


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. september 2020 af AMelev

                    
#0 Se din formelsamling side 10 (42) inkl. figur.
Af den fremgår, at y = a·x + b, og af figuren fremgår, at b er y-værdien i x = 0 og at y vokser med a, hver gang x vokser med 1. Hvis x fx vokser med 3, er x jo vokset med 1 tre gange, og så skal y vokse med a tre gange, altså med 3a.
Du skal altså vise at det er tilfældet hele vejen gennem den enkelte tabel.

I første tabel vokser x med 1 hver gang og y bliver hver gang 2 mindre, så y vokser med -2, hver gang x vokser med 1. Dvs. at der er tale om en lineær funktion med a = -2.
y-værdien i x = 0 aflæses i tabellen til 1, så b = 1.
Altså y = -2x + 1

I anden tabel, vokser x med forskellige skridt. 
Først vokser x fra -2 til -1, altså med 1, og der vokser y med 0.5, så a skal være 0.5, hvis sammenhængen skal være lineær.
Så vokser x med 2, og y skulle så vokse med 2a = 2·0.5 = 1, og det gør den også.
Så vokser x med 4, og y skulle så vokse med 4a = 4·0.5 = 2, YES! det gør den også.
Så vokser x med 7, og y skulle så vokse med 7a = 7·0.5 = 3.5, Jubii, det gør den også.
Så vokser x med 8, og y skulle så vokse med 8a = 8·0.5 = 4, Hurra - der ER tale om en lineær vækst
y = 0.5·x + b, så nu mangler kun bestemmelsen af b, som jo er værdien i x = 0. Du har to muligheder:
1) Du kan lade x vokse fra -1 til 0, så skal y vokse med a fra 1.5 til b, dvs. b = 1.5 + a = 1.5 + 0.5 =2
2) Du kan indsætte et af tabelpunkterne i ligningen ?y =  0.5·x + b og løse den mht. b.
Fx (x,y) = (12,8) indsættes i ligningen: 8 = 0.5·12 + b ⇔ 8 = 6 + b ⇔ 2 = b
Altså y = 0.5x +2

Alternativt kan du godt bruge anvisningerne fra #1 med beregningsformlerne til a og b FS side 10 (42) & (43), MEN hvis du gør det skal du tjekke, at alle de øvrige tabelpunkter også passer ind i ligningen - ellers får du ikke vist, at tabellen faktisk viser en lineær sammenhæng.

Hvilken af de to metoder, du har mest lyst til at benytte, må du afgøre med dig selv.


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. september 2020 af ringstedLC

#9


MEN hvis du gør det skal du tjekke, at alle de øvrige tabelpunkter også passer ind i ligningen - ellers får du ikke vist, at tabellen faktisk viser en lineær sammenhæng.

Det kan vel ikke være nødvendigt, når det oplyses, at der er tale om lineære sammenhænge.


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. september 2020 af AMelev

#10 Nej, måske ikke, men betegnelsen "lineær sammenhæng" benyttes jo også, selv om punkterne ikke passer præcist, så man ikke bare kan tage to tilfældige punkter ud til bestemmelse af sammenhængen.
PAS! 


Skriv et svar til: Omskriv tabel til lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.