Matematik

Løs ligningen f'(x)=0

03. oktober 2020 af mudder23 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej folkens. 

Jeg har en opgave som lyder følgende 

En funktion f er bestemt ved 

f(x)=(x^3-x^2)*e^x-4

Løs ligningen f'(x)=0

Hvordan helt præcist løser jeg denne opgave, når jeg skal løse den step by step. Det er det opgaven siger jeg skal 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2020 af Euroman28

Hej mudder23, Du starter med at bestemme f'(x), her bruger du en kombination af produkt og differensreglen, og herefter løse ligning f'(x) = 0, med CAS. 

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #2
03. oktober 2020 af mudder23 (Slettet)

Hej Euroman. Som jeg har skrevet, så må jeg ikke benytte Cas i denne værktøj. 

f'(x) har jeg beregnet, og jeg fik 

(3*x^2 - 2*x)*e^x-4+(x^3-x^2)*e^x-4

Det har jeg løst, nu ved jeg ikke hvordan jeg så løser ligningen f'(x)=0 uden brug af Cas


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. oktober 2020 af Euroman28

Hej mudder23 du skal huske at 4-tallet forsvinder når du differentierer.

Det fremgik ikke helt af din oprindelig post at du ikke måtte bruge CAS, men fair nok :)

Du kan omskrive f'(x) til f'(x) = (x^3 + 2*x^2 - 2*x)*e^x 

Derefter kan du bruge nulreglen og faktorisering til at løse ligningen, hvis kender du kender det ? ;)

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. oktober 2020 af ringstedLC

#2: Hvis du har "glemt" en parentes i:

\begin{align*} f(x) &= (x^3-x^2)\cdot e^{x-4} \\ f'(x)=0 &= (x^3-x^2)\cdot e^{x-4}+(3x^2-2x)\cdot e^{x-4} \\ 0 &= (x^3+2x^2-2x)\cdot e^{x-4} \\ 0 &= x^3+2x^2-2x\;,\;e^{x-4} \neq 0 \\ x &= \left\{\begin{matrix} ?\\ ?\\ ? \end{matrix}\right. \end{align*}

har du differentieret korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. oktober 2020 af Euroman28

Som det fremgår i den oprindelig post, så står der ikke noget om at det skal være *e^(x-4), men jo hvis det er sådan det står i den unge mand/unge dames opgave, så jo selvfølgelig skal den diffentiereres på den måde du skriver. 

Men jeg kan ikke genkende alle opgaver *lol*.

- - -

Der er Matematik i alt.


Skriv et svar til: Løs ligningen f'(x)=0

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.