Matematik

Bestemmelse af værdimængde

03. november 2020 af petbau - Niveau: B-niveau

Hej 

Jeg sidder med en opgave, hvor jeg skal bestemme værdimængden:

Lad f være givet ved: f(x)=x3+3x2-9x-2

x\epsilon[-4;4]

1) Den afledede funktion bestemmes: f'(x)=3x2+6x-9

2) Nu bestemmes løsningerne til ligningen: f'(x)=0

3x2+6x-9=0 \rightarrow x=-3 og x=1

Jeg bliver bedt om, at  tjekke, om ligningens løsninger ligger i Dm(f).

Svaret er ja: - 3 og 1 ligger mellem -4 og 4.

3) Nu bestemmes funktionsværdierne i de x-værdier, hvor f'(x) = 0:

f(-3) = 25 og f(1)=-7

4) Så bestemmes funktionsværdierne i definitionsmængdens endepunkter:

f(-4) = 18 og f(4) = 74

5) Jeg har får at vide, at værdimængden for f er den mindste og største af de beregnede funktionsværdier

Vm(f) = [18;74]

Er dette korrekt? Når jeg tegner grafen, kan jeg se, at der også er negative funktionsværdier, f.eks. ved indsættelse af 1 får man -7. Der er ikke nogen negative tale i værdimængden. Hvad gør jeg forkert?

På forhånd tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2020 af janhaa

ja;\\V_f=[18,74]


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. november 2020 af mathon

                \small \small \small \begin{array}{lllll}& f{\,}'(x)=3x^2+6x-9\\\\ \textup{har nulpunkterne:}&-3 \textup{ og }1\\\\& f\left ( \left \{ -3,1 \right \} \right )=\left \{ 25,-7 \right \}\\\\& f\left ( \left \{ -4,4 \right \} \right )=\left \{ 18,74 \right \}\\\\\\& Dm(f)=\left \{ -7,74 \right \} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. november 2020 af ringstedLC

#2: Ups...

\begin{align*} Vm(f) &= \left \{ -7,74 \right \} \end{align*} 

#0

5) Jeg har får at vide, at værdimængden for f er den mindste og største af de beregnede funktionsværdier

Vm(f) = [18;74]

Er dette korrekt? Når jeg tegner grafen, kan jeg se, at der også er negative funktionsværdier, f.eks. ved indsættelse af 1 får man -7. Der er ikke nogen negative tale i værdimængden. Hvad gør jeg forkert?

Du bruger ikke den mindste funktionsværdi, men blot endepunkternes. Ved en ikke-monoton funktion skal lokale ekstrema medtages i beregningen af værdimængden.


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. november 2020 af Capion1

.SP 031120202337.JPG

Vedhæftet fil:SP 031120202337.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #5
03. november 2020 af Capion1

# 0     Hvis nu en af dine elever spørger:
Hvad ville værdimængden have været, hvis definitionsmængden havde været
{ x | - 4 ≤ x < 1  ∨  1 < x ≤ 4 }      ?


Svar #6
05. november 2020 af petbau

Tak for jeres svar.

Jeg forstår stadig ikke, hvad værdimængden er?? Hvis jeg kigger på Capion1's plot, vil jeg mene at værdimængden er: Vm(f)= {-7,74} 

janhaa siger: Vf=[18;74]

Mht. Capion1's spørgsmål om, hvad værdimængde ville have været, hvis definitionsmængden havde været:

{ x | -4\leq x < 1 v 1 < x \leq 4} , så er Vm(f)=]-7,74]

Jeg tænker således: når 1 ikke er med i definitionsmængden, så kan jeg ikke sige f(1) = -7

Er dette korrekt?

På forhånd tak for jeres hjælp.

PS. Jeg har ikke nogen elever, det er mig, der er eleven her :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. november 2020 af Capion1

Værdimængden er den fuldstændige afbildning af  a l l e  definitionsmængdens elementer.
Værdimængden er, med korrekt terminologi,  { y | - 7 ≤ y ≤ 74 }  eller  y ∈ [- 7 ; 74]
Det er korrekt, at venstre endepunkt ikke er medregnet, når x = 1 tages ud af definitionsmængden.
Som 4. års lærerstuderende har man vel øvelsestimer på en skole?


Svar #8
05. november 2020 af petbau

Tak for præciseringen af værdimængden Capion1

Jeg er nu ikke lærerstuderende, men prøver blot at lære lidt matematik 


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. november 2020 af Capion1

Det er vigtigt at bemærke, at når du skriver  Vm(f)= { -7 , 74 } betyder det, at kun y = - 7 og y = 74 er
værdimængden og intet derimellem. { } er mængdesymboler og  [ ]  er intervalsymboler.


Svar #10
05. november 2020 af petbau

Okay, tak

så er svaret på dit spørgsmål: Vm(f) = ]-7;74]


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. november 2020 af Capion1

Ja.  (når x = 1 ikke er medregnet i definitionsmængden).


Svar #12
05. november 2020 af petbau

Okay, tak.

Du gør det meget godt af en lærerstuderende :-)


Skriv et svar til: Bestemmelse af værdimængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.