Fysik

Acceleration

24. november 2020 af Marthan91 - Niveau: B-niveau

Jeg skal bruge hjælp til opgave B, men for context har jeg den første med.

Den største fart et tog med damplokomotiv har
holdt over en strækning på 1609 m (1 mile) er
200 km/t

A

Beregn, hvor længe toget er om at
tilbagelægge strækningen 1609 m, når
det kører med 200 km/t.

Toget er ca 29 sekunder om turen

B

Toget bremser nu med konstant bremsekraft.
Bremselængden er 2,7 km.

Bestem togets acceleration, mens det
bremser.

her tro  jeg så jeg skal bruge v2=v02+2·a·Δs

v2= det må være 0 da det repræsenterer sluthastigheden

v02= det må være 200 km/t da det repræsenterer starthastigheden
Δs= det må være 2700 meter da det repræsenterer positions ændringen.

jeg skal altså finde a=accelerationen. 

Jeg kan bare ikke få det rette resultat, ifølge facit opslag skal jeg have 0,57 m/s2

Hvad gør jeg forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. november 2020 af OliverHviid

Du skal huske at anvende SI-enheder. Omregn 200km/h til m/s. dvs. 200(km/h)/3,6=55,5556m/s. Vi anvender v2-v02=2*a*Δs.

55,55562(m/s)2=2*a*2700m. Isolér så a.


Svar #2
24. november 2020 af Marthan91

Det er jeg helt med på, men problemet er ikke mine enheder, jeg får m/s2 
Jeg bruger maple med unit pack. problemet er den værdi jeg får ud 1,918 m/s2

jeg kan ikke finde frem til hvad a skal være?


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. november 2020 af OliverHviid

Hvis du isolerer a, så får du a=v2/2Δs. Ved indsættelse får vi: a=55,5562(m/s)2/(2*2700m)=0,57m/s2


Svar #4
24. november 2020 af Marthan91

tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. november 2020 af OliverHviid

Selv tak.


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. november 2020 af mathon

Bemærk:
                   Accelerationen er negativ (modsat bevægelsesretningen)

                   \small \begin{array}{lllll} 2\cdot a\cdot \Delta s=v^2-{v_0}^2\\\\ 2\cdot a\cdot \left ( 2700\;m \right )=0-\left (55.5556\;\frac{m}{s} \right )^2\\\\ a=\frac{-3086.42\;\frac{m^2}{s^2}}{2\cdot 2700\;m}=-0.58\;\frac{m}{s^2} \end{array}


Skriv et svar til: Acceleration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.