Matematik

Funktioner - Dm og Vm

06. december 2020 af marielinge - Niveau: B-niveau

Hey kan i hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2020 af ringstedLC

a) Aflæs f(1) og indsæt værdien g(x).

b) 

\begin{align*} Dm\bigl(f(x)\bigr) &= Dm\bigl(g(x)\bigr) \\ \Rightarrow Dm\Bigl(g\bigl(f(x)\bigr)\Bigr) &=Vm\bigl(f(x)\bigr)\cap Dm\bigl(g(x)\bigr) \end{align*}

c) Værdimængden af den sammensatte er funktionsværdierne af g på værdierne i def.-mængden for den sammensatte.


Svar #2
06. december 2020 af marielinge

Vil det sige:

a) g(f(1)), f(1) = 0, det vil sige g(0) = 2?

b) Dm(f(x)) = Dm(g(x)), det vil sige Dm = [0; 2]

c) Vm(g(f(x)) = [-1; 6]

Er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. december 2020 af ringstedLC

b) Nej. "2" er jo ikke i fællesmængden. Se bort fra den første linje i svaret og brug kun den anden.

c) Nej. Der kan aldrig komme "-1" ud af g(x).


Svar #4
06. december 2020 af marielinge

Har lidt svært ved at forstå det..

b) Den har jeg lidt svært ved at tyde, men Dm(f(g(x)) = Vm(f(x)) og Dm(g(x)) = [-1; 1] og [0; 2]

c) Så: Vm(g(f(x))) = [2; 6]


Svar #5
06. december 2020 af marielinge

Er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. december 2020 af ringstedLC

Mængder sættes i { }. [ ] er intervaller.

b) Beklager en fejl i #1:

\begin{align*} Dm\bigl(f(x)\bigr)=Dm\bigl(g(x)\bigr) &= \left \{ 0;1;2 \right \} \\ Vm\bigl(f(x)\bigr) &= \left \{ -1;0;1 \right \} \\ Vm\bigl(f(x)\bigr)\cap Dm\bigl(g(x)\bigr) &=\left \{ 0;1 \right \} \\ f(x) &= \left \{ 0;1 \right \}\Rightarrow x\in\left \{ 1;2 \right \} \\ Dm\Bigl(g\bigl(f(x)\bigr)\Bigr) &= \left \{ 1;2 \right \}\cap Dm\bigl(g(x)\bigr) \\ &= \left \{ 1;2 \right \}\cap \left \{ 0;1;2 \right \}= \left \{ 1;2 \right \} \\ \text{eller}:\\ f(x) &\in Dm\bigl(g(x)\bigr)=\left \{0;1;2 \right \} \\ x \in\left \{1;2 \right \}&\, \wedge \,x\in Dm\bigl(f(x)\bigr) \\x &\in\left \{1;2 \right \} \end{align*}

c) og så er værdimængden af den sammensatte:

\begin{align*} Vm\Bigl(g\bigl(f(x)\bigr)\Bigr) &= \Bigl \{ g\bigl(f(1)\bigr);g\bigl(f(2)\bigr)\Bigr \} \\ &= \bigl \{ g(0);g(1)\bigr \}=\bigl \{ 2;3\bigr \} \end{align*}


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. december 2020 af AskTheAfghan

#4     For at bestemme definitionsmængden for den sammensatte funktion gºf, skal du sikre dig, at værdierne fra værdimængden for f også er fra definitionsmængden for g. Idet f(1) og f(2) er hhv. 0 og 1, som ligger i Dm(g) = {0, 1, 2}, mens f(0) = -1 ikke gør, kan man derfor kun antage x = 1 og x = 2 i g(f(x)). Giver det bedre mening?


Svar #8
07. december 2020 af marielinge

Ja helt klart! Hvad med c), kan du forklare den?

Brugbart svar (1)

Svar #9
07. december 2020 af ringstedLC

c) forklaring: Med def.-mængden bestemt indsættes disse værdier i f og disse funktionsværdier sættes så ind i g. Det giver så værdimængden af den sammensatte.


Skriv et svar til: Funktioner - Dm og Vm

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.