Matematik

Løsning

13. december 2020 af Maria199412 - Niveau: A-niveau
Hej hvordan kommer man frem til de trin når man løser ligning?
Vedhæftet fil: IMG_9574.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2020 af Anders521

#0 

Trin 1) Man lægger (n+δ)k på begge sider af lighedstegnet;                                                                              Trin 2) Der ganges med (1/n+δ) og k på begge sider af lighedstegnet;                                                              Trin 3) Der tages den (1-α). rod på begge sider af lighedstegnet. 


Svar #2
13. december 2020 af Maria199412

Hej jeg ved ikke hvordan kommer frem til x/x til x. Fik at vide man ganger med x både tip venstre og højre.
Vedhæftet fil:IMG_9576.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. december 2020 af Anders521

#2 Man kommer frem fra x(t)/x(t) til x(t) ved, at man undervejs bruger hjælpevariablen nævnt i #5 i linket neden for

https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1982285#1982332

Til sidst ganges der med x(t) på begge sider af lighedstegnet.


Svar #4
13. december 2020 af Maria199412

Men når man ganger med x på beggge sider af lighed tegnet hvordan får man (1-a) led mere?

Svar #5
13. december 2020 af Maria199412

Skal det ganges på deb måde?
Vedhæftet fil:IMG_9577.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. december 2020 af ringstedLC

\begin{align*} \dot{x}/x &= \Bigl(1-\alpha\Bigr)\Bigl(\sigma \,(1/x)-(n+\delta )\Bigr) \\ \dot{x} &= \Bigl(1-\alpha\Bigr)\Bigl(\sigma \,(1/x)-(n+\delta )\Bigr)\cdot x \\ \dot{x} &= \Bigl(1-\alpha\Bigr)\Bigl(\sigma \,(1\cdot x/x)-(n+\delta )\cdot x\Bigr) \\ \dot{x} &= \bigl(1-\alpha\bigr)\bigl(\sigma -(n+\delta )\, x\bigr) \\ \dot{x} &= \bigl(1-\alpha\bigr)\,\sigma -\bigl(1-\alpha\bigr)(n+\delta )\, x \\ \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. december 2020 af Anders521

#4

Men når man ganger med x på beggge sider af lighed tegnet hvordan får man (1-a) led mere?

Nej. Selv hvis du ganger med x på begge sider af lighedstegnet, når du aldrig frem til den sidste ligningsudtryk, med mindre du følger indholdet i #3 - du starter jo med

                                                  x '(t)/ x(t) = ( (1-α)·(σ·k(t)-(1-α) - (n+δ) ) 


Svar #8
13. december 2020 af Maria199412

Jeg forstår ikke hvordan kommer frem til x(t) til k(t)
Vedhæftet fil:IMG_9578.PNG

Svar #9
13. december 2020 af Maria199412

Når k^1-a

Brugbart svar (0)

Svar #10
13. december 2020 af Anders521

#8 

Jeg forstår ikke hvordan [jeg] kommer frem til x(t) til k(t)

Du kommer frem ved at substituere udtrykket for hjælpevariablen og dernæst tager den (1-α). rod på begge sider af lighedstegnet. Men det er ikke nok. Du skal også evaluere variablen for t = 0. Og så opnår du den ønskede løsning udtrykt som k(t).


Svar #11
13. december 2020 af Maria199412

Kan du vise hvordan man gør det?

Brugbart svar (0)

Svar #12
13. december 2020 af Anders521

#11

I #5 i din tidligere tråd har du hjælpvariablen x(t) = k(t)1-α. Med løsningen

                                                    x(t) =  σ/(n +δ) + [x(0) + σ/(n +δ)]·e-(1-α)·(n +δ)·t       

får du 

                                              k(t)1-α = σ/(n +δ) + [k(0)1-α + σ/(n +δ)]·e-(1-α)·(n +δ)·t                                                                                  ( k(t)1-α)(1/1-α) = { σ/(n +δ) + [k(0)1-α + σ/(n +δ)]·e-(1-α)·(n +δ)·t }1/(1-α)                                                                                     k(t) = { σ/(n +δ) + [k(0)1-α + σ/(n +δ)]·e-(1-α)·(n +δ)·t }1/(1-α)


Svar #13
14. december 2020 af Maria199412

Hej hvis man har:

Sigma/(n+delta)=k^1-a

Hvordan isolere jeg k her?

Brugbart svar (0)

Svar #14
14. december 2020 af Anders521

#13 ... På samme måde som k er isoleret i #12. 


Svar #15
14. december 2020 af Maria199412

Der står man skal kvadrod men forstår ikke helt. Hvad er regel når noget er opløftet og man skal isolerer det i ligningen?

Brugbart svar (0)

Svar #16
14. december 2020 af Anders521

#15 Det afhænger af hvad den ukendte variabel er opløftet til. Potensregnereglerne kan ses på s.3 i denne formelsamling. Hvilken formel nr. ville du bruge, hvis du skulle løse ligningen neden for mht.  variablen k?

                                                                           kα = (p+1)/q,     q ≠ 0


Svar #17
14. december 2020 af Maria199412

Men kan du vise hvordan du isolere k i mit tilfælde?

Brugbart svar (0)

Svar #18
15. december 2020 af Anders521

#17

Du har spurgt om en regel i #15, og der henvises potensregneregler i #16. Eftersom du ikke vil løse ligningen i #16, hvad med du selv gør et forsøg på bruge en af disse regler på din ligning i #13? 

Nu er din tur til at vise, hvad du kan.


Skriv et svar til: Løsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.