Matematik

Differentiere

03. november 2020 af Maria199412 - Niveau: Universitet/Videregående
Hej
Jeg sidder med denne opgave og forstår du ikke hvordan man kommer frem til x=k^1-a til x/x=(1-a)*k/k? Der bliver sagt at man differentiere med hensyn til t men forstår ikke hvordan kommer man frem til.
Vedhæftet fil: IMG_9330.PNG

Svar #1
03. november 2020 af Maria199412

Hej
Jeg sidder med denne opgave og forstår ikke hvordan man kommer frem til x=k^1-a til x/x=(1-a)*k/k? Der bliver sagt at man differentiere med hensyn til t men forstår ikke hvordan kommer man frem til.

Svar #2
03. november 2020 af Maria199412

En ting jeg ikke forstår når man siger k^a/k får man ikke k^a-1? Men på klassen blev der sagt at giver k^-(1-a)

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. november 2020 af AskTheAfghan

Man benytter det faktum, at (log(f(x))' = f '(x)/f(x) for en passende funktion f, kaldet logaritmisk differentiation.

Jeg vil tro, at både x og k afhænger af t (dvs. x = x(t), k = k(t)), og α er konstant. Tager man logaritmen på hver side, fås log(x) = (1-α)log(k). Derefter, ved at differentiere på hver side mht. t, fås x'/x = (1-α)k'/k.


Svar #4
03. november 2020 af Maria199412

Men, hvor er t hen når man differentiere med hensyn til t?

Brugbart svar (0)

Svar #5
03. november 2020 af Anders521

#0 Bemærk, at k er en variable, afhængig af t. Skrevet anderledes                                                                                                                                            k'(t) = σ·k(t) - (n - δ)·k(t).         (×)                                                   Hjælpevariablen x(t) := k(t)1-α, skal log-differentieres, dvs. først tages logaritmen på begge sider af lighedstegnet og derefter differentieres der mht. t, på begge sider af lighedstegnet:                                              1) loga( x(t) ) = (1- α)·loga( k(t))                                                                                                                              2) ( loga( x(t) ) )'( (1- α)·loga( k(t)) )' ⇔ x'(t)/x(t) = (1- α)·( k'(t)/k(t) ), hvor x(t) ≠ 0 og k(t) ≠ 0.


Svar #6
03. november 2020 af Maria199412

Så man bruger det udryk log(f(x))' = f '(x)/f(x) som AskTheAfgan har skrevet?

Svar #7
03. november 2020 af Maria199412

Og hvordan omskrives k^a/k til k^-(1-a)?

Brugbart svar (0)

Svar #8
03. november 2020 af Anders521

#6 Ja                                                                                                                                                                      #7 Ved bl.a. at bruge en potensregneregl: (kα)/k1 = kα-1 = k-(1-α)


Svar #9
03. november 2020 af Maria199412

Et spørgselsmål mere, hvordan kommer man frem til det udtryk?
Vedhæftet fil:IMG_9337.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #10
03. november 2020 af Anders521

#9 Udtrykket x(t) er jo løsningen til differentialligningen. 


Svar #11
03. november 2020 af Maria199412

Men hvordan kommer man fra x til x(t)

Brugbart svar (0)

Svar #12
03. november 2020 af Anders521

#11 Dette er indforstået. Dine variable k og x afhænger af t. Hvis du gerne vil løse ligningen, kan følgende formulering anvendes:

                                                               x'(t) + a·x(t) = b ⇔ C·e-at + b/a 

Med a = (1-α)(n+δ) og b = (1-α)δ har du                                                                                                                                                                     x(t) = C·e-(1-α)(n+δ)t + ( δ/(n+δ) )                                                                    For t = 0 er C = x(0) - δ/(n+δ) og dermed får du løsningen                                                                                                                                        x(t) = [ x(0) - δ/(n+δ) ]·e-(1-α)(n+δ)t + ( δ/(n+δ) ) 


Svar #13
03. november 2020 af Maria199412

Men hvordan ved du, at a er lig med Med a = (1-a)(n+d) og b = (1-a)d er det?

Brugbart svar (0)

Svar #14
03. november 2020 af Anders521

#13 At a = (1-α)(n+δ) kan aflæses ud din ligning, idet konstanten a er ganget på en variabel, som er x(t).  


Svar #15
03. november 2020 af Maria199412

bruger du den første ligning til at aflæse?
Vedhæftet fil:IMG_9340.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #16
03. november 2020 af Anders521

#15 Ja, ligningen bruges til at aflæse konstanterne a og b.


Svar #17
03. november 2020 af Maria199412

Og hvordan aflæses b hvad regel for det?

Brugbart svar (0)

Svar #18
03. november 2020 af Anders521

#17 Ved at omskrive din differentialligning så leddene har samme stilling som dens generelle version skrevet i #12. Prøv at omskrive den.


Svar #19
03. november 2020 af Maria199412

Så i virkelig omskriver man bare ligning?

Brugbart svar (0)

Svar #20
03. november 2020 af Anders521

#19 Ja, det letter aflæsningen af konstanterne.


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.