Matematik

Løsning til differential ligning

18. december 2020 af Maria199412 - Niveau: A-niveau
Hej, hvordan kommer man frem til løsning som jeg har vedlagt billede af.
Vedhæftet fil: IMG_9616.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. december 2020 af Anders521

#0 

Hej, hvordan kommer man frem til løsning som jeg har vedlagt billede af.

For en lineær differensligning af første orden xt = αxt + βt, hvor t = 0,1, ... vil løsningen kunne skrives som                                                                       xt = αtx0 + ∑k=1tαt-kβk-1,  t = 0,1,...                                                     men i dit tilfælde er følgen βk = β for alle k = 0,1, .... dvs. den er en konstant. Din differensligning er derfor xt = αxt + β, hvis tilhørende løsning er                                                                                                                                                                  xt = αt·[ x0 + β/(1 - α) ] + b/(1 - α)  , α ≠ 1.                                                hvor i billedet er α = (1 - b)2 og β = σv2.


Svar #2
18. december 2020 af Maria199412

Hej, hvordan ved I at bk=B?

Svar #3
18. december 2020 af Maria199412

Og ved b/(1-a) hvordan kommer man frem til sigma^2/1-b fra sigma^2/(1-(1-b)^2)

Svar #4
18. december 2020 af Maria199412

Og Hvis man skal skrive den første ordre differensligning på computer værktøj, hvordan vil det så gøres? fx Nspire?

Brugbart svar (0)

Svar #5
18. december 2020 af Anders521

#2 

Hej, hvordan ved I at bk=B?

Det er βk = β for alle k = 0,1 .... Dette fremgår i din differenligning.

#3

Og ved b/(1-a) hvordan kommer man frem til sigma^2/1-b fra sigma^2/(1-(1-b)^2)

Som du kan vel se i dit vedhæftet billede, så fremgår leddet σ2/(1-(1-β)2) ingen steder.

#4 

Og Hvis man skal skrive den første ordre differensligning på computer værktøj, hvordan vil det så gøres? fx Nspire?

Det ved jeg ikke. Jeg løser sådanne differensligninger i hånden.


Svar #6
19. december 2020 af Maria199412

Hvilke regler bruger man for regne variansen som ses på billedet?
Vedhæftet fil:IMG_9619.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #7
19. december 2020 af Anders521

#6 Der bruges to regneregler

1) Var( α ) = 0                                                                                                                                                      2) Var(α·X +β·Y) = α2·Var( X ) + 2αβ·Cov( X, Y ) + β2·Var (Y)


Svar #8
20. december 2020 af Maria199412

Hej hvad er Y og B her?
Vedhæftet fil:IMG_9679.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #9
20. december 2020 af Anders521

#8 Det reelle tal β og den stokastiske variabel Y er hhv. 1 og uit i din note.


Svar #10
20. december 2020 af Maria199412

Er Y uit og B=1?

Brugbart svar (0)

Svar #11
20. december 2020 af Anders521

#10 Det er jo det, der står står i #9

                                                                         Y = uit og β = 1. 


Svar #12
20. december 2020 af Maria199412

Hej et spørgselsmål mere til vedhæftet billedet:

Vedhæftet fil:IMG_9688.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #13
21. december 2020 af Anders521

#12 Hmm...Nu forstår jeg, hvad du mente i #3. Ja, der er en uoverensstemmelse. Spørgsmålet (tror jeg) er om differensligningen er skrevet korrekt op. Jeg tror yderligere oplysninger om ligningen vil være en hjælp for alverdens bogstavregning nytter ikke noget her. Gerne vedhæft hele noten som en pdf.


Skriv et svar til: Løsning til differential ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.