Kemi

Kulhydraters opbygning

02. januar 2021 af MatteTeenDk (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej,

Jeg forstår dette: Kulhydrater er opbygget af C(Carbon), O(Oxygen) og H(Hydrogen) atomer. De kan inddeles inden fire typer: monosakkarider, disakkarider, polysakkarider og Oligosakkarider. 

Jeg forstår ikke: Deres kemiske opbygning med bindinger og hvordan de ændrer strukturer ved optagning eller fra spaltning af atomer. Jeg ved godt det har noget at gøre med forskellige enzymer.

På forhånd, tak!

Mvh MathiasSA1


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. januar 2021 af AngelOneOne

Hej,

Du har ret i forhold til de fire forskellige typer. Monosaccharider består at et enkelt saccharidmolekyle. Disaccharider af to saccharidmolekyler. Oligosaccahrider er specielle saccharider, der er sammensat af et mindre antal monosaccahrider, normalt af 2 til 10 stykker. Polysaccharider er lange lige eller forgrenede kæder monosaccharider.

Oligosacchariderne er specielle, da de typisk indgår i meget af biokemien, hvor de for eksempel findes på overfladerne af celler, hvor de er cellemarkører, de er en del af kommunikationen mellem celler, og fungerer også som for eksempel blodtype-markører og vævstype-markører.

I forhold til bindingerne mellem saccharid-molekylerne, så hedder de glycosid-bindinger. De går fra et C-atom i det ene monosaccharid-molekyle til et C-atom i det andet. Placeringen af disse bindinger, angiver tallet på bindingen. Så har du disaccharid der hedder 1,3-xxxx, betyder det, at bindingen er mellem det første C-atom i det ene monosaccharid, og det tredje C-atom i det andet monosaccharid. Bindingen er derfor en 1,3-glycosid-binding. Men er sikker på, at det på dit niveau er tilstrækkeligt at vide at de hedder glycosid-bindinger.

Bindingen opstår ved dehydrering (fraspaltning af vand), hvor et C-atom i det ene monosaccharid, 'mister' en hydroxyl-gruppe (—OH), og et andet C-atom i det andet monosaccharid 'mister' et H-atom (—H) fra en hydroxyl-gruppe. Det tilbageværende O-atom, danner så en binding til det ene C-atom i det monosaccharid, som mistede hydroxyl-gruppen - glycosidbindingen (—O—).

Når bindingerne brydes (for eksempel med virkning fra et enzym), sker der den modsatte effekt, hydrolyse. Hvor et vandmolekyle brydes i en positiv H+ ion og en negativ OH- ion. Dermed 'genopstår' hydroxyl-grupperne i begge monosaccharid-molekyler, og de ændrer dermed også form, funktion og kemiske egenskaber.

Et eksempel på et monosaccharid er glucose:

Et eksempel på et disaccharid er sucrose (helt almindeligt sukker i sukkerskålen), de er sammensat af monosacchariderne glucose og fructose (glycosidbindingen er den der er markeret med O'et i midten af tegningen):

Et eksempel på et oligosaccharid er raffinose (består af monosacchariderne galactose, glucose, og fructose):

Og et eksempel på et polysaccharid, er et du godt kender, stivelse. Stivelse findes i to udgaver, amylose (et ligekædet polysaccharid (a)) og amylopectin (et forgrenet polysaccharid (b)):

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #2
04. januar 2021 af MatteTeenDk (Slettet)

Mange tak for din forklaring!:D Er meget glad for din indsats i at du vil hjælpe mig!:D

Mvh MathiasSA1


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. januar 2021 af AngelOneOne

Hejt i orden :o)

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: Kulhydraters opbygning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.