Matematik

Angiv skæringspunkterne med koordinatakserne

06. januar 2021 af Alrighty - Niveau: B-niveau

Bestem ved hjælp af toppunktsformlen koordinaterne til parablernes toppunkt og angiv skæringspunkter med koordinatakserne

f1(x)=2x2-2x+1 

Jeg har fundet diskriminanten og brug formlen til at find toppunktet som vist i vedhæftet fil

Hvordan finder jeg skæringspunkterne med koordinatakserne?

Vedhæftet fil: nr10.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. januar 2021 af mathon

                  \small \begin{array}{llllll} \textup{Parablens ligning:}&y=2x^2-2x+1&d<0\\\\ \textup{x-aksens ligning:}&y=0\\\\ \textup{y-aksens ligning:}&x=0 \end{array}


Svar #2
06. januar 2021 af Alrighty

Når du skal udregne y=0 så er er det jo bare at bruge formlerne for at finde x for afhængig af diskriminantens værdi. Men hvad når du skal udrenge hvor y aksen skæres?

Og hvad nu hvis akserne ikke skæres, hvordan ved man det?

Og hvordan kan det være, at min bog skriver x resultaterne med de modsatte fortegn i en anden ligning (vedhæftet i fil), altså x=0,1547 og x=-2,1547

Vedhæftet fil:nr11.png

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. januar 2021 af mathon

Da diskriminanten er negativ og koefficienten til x2 er positiv, har parablen ingen nulpunkter,
dvs ingen skæring med x-aksen.

Parablens skæring med
y-aksen kræver:
                                       \small \begin{array}{lllll}& y=2\cdot 0^2-2\cdot 0+1=1\\ \textup{dvs}\\ \textup{sk\ae ringspunktet:}&S=(0,1) \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. januar 2021 af mathon

Bogen har trykfejl.


Skriv et svar til: Angiv skæringspunkterne med koordinatakserne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.