Fysik

fysik

20. januar 2021 af louise2214 - Niveau: B-niveau

temperaturen af natriumthiosulfat (Na2SO4) eller galubersalt, som det også kaldes, måles som funktionen af tilført varmemængde. resultatet af en sådan måling er angivet på figuren. ( som jeg har vedhæftet) 

a) bestem på basis af målingerne varmefylden for glaubersalt i fast og i væskefase.

b) bestem smeltevarmen for glaubersaltet 

.man ønsker at benytte glaubersalt som varmelager i et parcelhus  i forbindelse med en alternativ energikilde. kravet til varmelageret er, at det kan aflevere 100KWh ved glaubersalts smeltepunkt.

c) hvor mange kg glaubersalt skal varmelageret indeholde 

tak på forhånd

Vedhæftet fil: fysik 2323.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2021 af mathon

                       


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. januar 2021 af Moderatoren

#0

Hvis du giver dine tråde sigende overskrifter, så er det meget lettere for hjælperne at finde rundt i dem. Det øger også sandsynligheden for, at du får hjælp.

Læs evt her https://www.studieportalen.dk/information/terms/forumthread


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. januar 2021 af Eksperimentalfysikeren

Start med at aflæse koordinaterne til de to knækpunkter. Førstekoordinaten er smeltepunktet og andenkoordinaten den tilførte varmeenergi pr kg. Aflæs også koordinaterne til de to endepunkter.

Varmefylden er hældningen af de rette liniestykker. Smeltevarmen er den lodrette afstand mellem knækpunkterne.


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. januar 2021 af mathon

                     \small \small \begin{array}{lllll} \textbf{a)}\\& \begin{array}{lllll} c(Na_2SO_4\,_{\textit{(s)}})=1.25\;\frac{kJ}{kg\cdot K}\\\\ c(Na_2SO_4\,_{\textit{(l)}})=2.58\;\frac{kJ}{kg\cdot K} \end{array} \\\\\\ \textbf{b)}\\& L_{\textup{smelt}}=250\;\frac{kJ}{kg}\\\\\\ \textbf{c)}\\& \begin{array}{lllll} Q=m\cdot L_{\textup{smelt}}\\\\ m=\frac{Q}{L_{\textup{smelt}}}=\frac{100\;kWh}{250\;\frac{kJ}{kg} }=\frac{3.6\cdot 10^5\;kJ}{250\;\frac{kJ}{kg}}=1\,440\;kg \end{array} \end{array}


Svar #5
20. januar 2021 af louise2214

#4

                     \small \small \begin{array}{lllll} \textbf{a)}\\& \begin{array}{lllll} c(Na_2SO_4\,_{\textit{(s)}})=1.25\;\frac{kJ}{kg\cdot K}\\\\ c(Na_2SO_4\,_{\textit{(l)}})=2.58\;\frac{kJ}{kg\cdot K} \end{array} \\\\\\ \textbf{b)}\\& L_{\textup{smelt}}=250\;\frac{kJ}{kg}\\\\\\ \textbf{c)}\\& \begin{array}{lllll} Q=m\cdot L_{\textup{smelt}}\\\\ m=\frac{Q}{L_{\textup{smelt}}}=\frac{100\;kWh}{250\;\frac{kJ}{kg} }=\frac{3.6\cdot 10^5\;kJ}{250\;\frac{kJ}{kg}}=1\,440\;kg \end{array} \end{array}

hvordan er du kommet frem til disse svar er helt lost


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. januar 2021 af Eksperimentalfysikeren

Der er to knækpukter på grafen og to endepukter. Det ene endepunkt, A, er nederst i venstre hjørne har koordinaerne (10,0). Det første knækpunkt, B, har koordinater (32,40). Det vil sige, at den tilførte energi mellem de to pukter er 40kJ/kg og den tilhørende temperaturstigning er 32º-10º = 22º = 22K.

Varmefylden, c, er så c(s)=40kJ/kg / 22K = 1,82kJ/K. (s står for solid = fast stof). Der er regnefejl i #4.


Skriv et svar til: fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.