Matematik

Tangentens ligning

26. januar 2021 af Planteelsker - Niveau: B-niveau

Er det muligt at bestemme tangentens ligning ud fra et punkt og en hældning? Hvis ja, hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. januar 2021 af mathon

som enhver anden ret linje:

                                                    \small y-y_o=f{\, }'(x_o)\cdot (x-x_o)


Svar #2
26. januar 2021 af Planteelsker

Kan jeg bruge den her formel istedet?

y=f'(x_0)*(x-x_0)+f(x_0)?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. januar 2021 af janhaa

#2

Kan jeg bruge den her formel istedet?

y=f'(x_0)*(x-x_0)+f(x_0)?


ja\\ y_o=f(x_o)


Svar #4
26. januar 2021 af Planteelsker

Jeg ved, at tangenten går gennem punktet (1,-1) og har hældningen -4, men jeg ved bare ikke hvad de forskellige værdier skal være i formlen. Jeg har altid kun gjort det med en ligning og et punkt, aldrig et punkt og en hælding. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. januar 2021 af janhaa

tangent:

y = -1 - 4(x-1)

y = -4x + 3


Svar #6
26. januar 2021 af Planteelsker

Okay, så er det jo en helt anden formel jeg skal bruge, nemlig: y - y_0 = a(x - x_0) 

Det giver mening nu. Mange tak :))


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. januar 2021 af janhaa

#6

Okay, så er det jo en helt anden formel jeg skal bruge, nemlig: y - y_0 = a(x - x_0) 

Det giver mening nu. Mange tak :))


y-y_o=a(x-x_o)\\=> y-y_o=f ' (x_o)(x-x_o)\\=> y-f(x_o)=f ' (x_o)(x-x_o)\\ der\\ y_o=f(x_o)\\ og\\ a=f '(x_o)


Skriv et svar til: Tangentens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.