Matematik

Hjælp til et spørgsmål i en aflevering (eksponentiel vækst)

29. januar 2021 af Camilla0276 - Niveau: A-niveau

Når et menneske indtager et rusmiddel eller et medikament, vil stoffet typisk udskilles fra kroppen efter en aftagende eksponentiel udvikling (alkohol er en undtagelse - her sker udskillelsen lineært med tiden).
Ved indtagelse af hash vil hovedparten af det aktive stof, THC, optages af kroppens fedtvæv, hvorfra det langsomt udskilles fra kroppen.
En person ryger noget hash og optager derved 25 mg THC (1 mg = 0,001 g) i fedtvævet. Vi antager, at stoffet udskilles eksponentielt med halveringstiden 3 døgn.

1. Bestem fremskrivningsfaktoren for den eksponentielle udvikling.


2. Hvor mange procent THC udskilles der hvert døgn?


3. Hvor mange mg THC er der tilbage i fedtvævet efter en uge?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. januar 2021 af PeterValberg

1)

Halveringskonstanten bestemmes som:

T_{0,5}=\frac{\log(0,5)}{\log(a)}

isolér a (fremskrivningsfaktoren) og indsæt den kendte værdi for halveringskonstanten

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
29. januar 2021 af Camilla0276

Hej peter, skal jeg ikke sætte noget ind på a i udregningen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. januar 2021 af PeterValberg

Nej, det er jo netop a, du skal bestemme i spørgsmål 1

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. januar 2021 af mathon

                a=\left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{1}{T_{\frac{1}{2}}}}


Skriv et svar til: Hjælp til et spørgsmål i en aflevering (eksponentiel vækst)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.