Fysik

Find hubbletiden

30. januar 2021 af Maja2503 - Niveau: C-niveau

Hej. 

Jeg har brug for hjælp til følgende opgave:

Lad os antage, at vi studerer en galakse, der befinder sig i afstanden r fra os, og som har en fart v fra os. I skal nu beregne, hvor lang tid det er siden, at galaksens afstand til os var nul. I kan antage, at galaksen hele tiden har haft farten v, og at Hubbles lov gælder.

Beregn nu hubbletiden. 

Hubbles lov: 

V = H * r

hvor H = 21 (km/s)/(Mlysår)

Formel for hubbletiden: 

t_0 = 1/H

På forhånd tak for hjælpen. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. januar 2021 af Sveppalyf (Slettet)

t0 =

1/H =

1 / (21 (km/s)/Mlysår) =

1/21 Mlysår*s/km =

1/21 * 106 * 9,46*1012 km * s / km =

4,5*1017 s = 

4,5*1017 / ( 365,25 * 24 * 60 * 60) år =

14 mia. år


Svar #2
31. januar 2021 af Maja2503

#1

t0 =

1/H =

1 / (21 (km/s)/Mlysår) =

1/21 Mlysår*s/km =

1/21 * 106 * 9,46*1012 km * s / km =

4,5*1017 s = 

4,5*1017 / ( 365,25 * 24 * 60 * 60) år =

14 mia. år

Hej. Mange tak for hjælpen. Jeg forstår ikke helt hvordan 1 / (21 (km/s)/Mlysår) bliver til 1/21 Mlysår*s/km og derefter 1/21 * 106 * 9,46*1012 km * s / km. Kunne du måske komme med en uddybning?:)


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. januar 2021 af Sveppalyf (Slettet)

1 / (21 (km/s)/Mlysår)

Du har nede i nævneren enheden (km/s)/Mlysår. Jeg flytter den så op i tælleren idet jeg vender bunden i vejret på brøken. Altså jeg bruger reglen 

1 / (a/b) = b/a

eller med ord: "Man dividerer med en brøk ved at gange med den omvendte brøk."

De 21 lader jeg bare blive nede i nævneren. Altså

1 / (21 (km/s)/Mlysår) =

1/21 * Mlysår/(km/s)

Jeg gør så det samme med enheden km/s, altså ganger med s/km istedet.

1/21 * Mlysår*s/km

M betyder 106, og et lysår slår jeg op til at være 9,46*1012 km. Vi har så

1/21 * 106 * 9,46*1012 km *s/km

km i tælleren går ud med km i nævneren, og så er der kun enheden s tilbage.

Til sidst regner jeg s om til år ved at dividere med antal sekunder på et år.


Skriv et svar til: Find hubbletiden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.