Matematik

kontext 8+

11. februar 2021 af isam0031 - Niveau: 8. klasse
Hej jeg sidder her og kan ikke fide ud af og begerne denne opgave jeg håber der nogen der kan hjælp

Hule kvadrater

På Napoleons tid i 1800-tallet var det populært at opstille soldater i særlige formationer, når de skulle i kamp. De blev beskrevet som "hule kvadrater". På maleriet kan I se, hvordan en formation af soldater så ud i kamp, hvor de stod side ved side i et hult kvadrat.

Problemstilling

Undersøg hule kvadrater. Find mønstre og systemer

Arbejdsbeskrivelse

Beskriv, hvordan I fandt ud af, hvor mange røde prikker der er i det hule Er der flere måder at regne det ud på? Undersøg, hvor mange forskellige hule kvadrater man kan lave med et b

antal soldater fx 60, 72 og 120.

Kan man bruge det, I har arbejdet med i Vis og forklar?

Mulige hjælpemidler og materialer

1 cm kvadratnet og centicubes (som soldater)
Vedhæftet fil: image.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. februar 2021 af AMelev

Et a x a kvadrat


Metode 1:
Soldater i det yderste led: Antal = 2·a + 2·(a-2) = 2·(a + a - 2) = 2·(2a - 2) = 4a - 4
Soldater i de 2 yderste led: Antal = 4·a + 4·(a-4) = 4·(a + a - 4) = 4·(2a - 4) 
Soldater i de 3 yderste led: Antal = 6·a + 6·(a-6) = 6·(a + a - 6) = 6·(2a - 6) 
.....
Soldater i de b yderste led: Antal = 2b·a + 2b·(a-2b) = 2b·(a + a - 2b) = 2b·(2a - 2b) = .....
NB! b ≤ ½a

Metode 2:
Antal soldaterpladser i stort kvadrat = a2
Antal soldaterpladser i lille (tomt) kvadrat = (a - 2b)2, hvor b er antallet af de yderste led med soldater.
Antal soldater i det hule kvadrat er a2 - (a - 2b)2 = ....

Antal hule kvadrater
60 soldater:  a > 7, da 72 = 49 < 60 og a ≤ 15 + 1, da 60/4 = 15
a =16 & b =1

72 soldater:  a > 8, da 82 = 64 < 72 og a ≤ 18 + 1, da 72/4 = 18
a =18 & b =1 eller a = 9 & b = 3

120 soldater:  a > 10, da 102 = 100 < 120 og a ≤ 30 + 1, da 120/4 = 30
a =11 & b =5 eller a = 13 & b = 3 eller  a =17 & b = 2

Vedhæftet fil:Udklip.JPG

Skriv et svar til: kontext 8+

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.