Fysik

Hjælp til Fysik B modul 3 kernefysik Haster !!!!

28. februar 2021 af flottelise - Niveau: B-niveau

Hej 

Jeg har noget som driller mig en hel del og det er at jeg skal beregne henfaldskonstanten for isotoppen Y-90 som er B- radioaktiv i enheden h-1(time) og s-1.

Her er et billede af opgaven 

Jeg håber at der er nogen som vil hjælpe mig med opgaven

på forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. februar 2021 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. februar 2021 af mathon

     \small \small \begin{array}{llllll} \textbf{a)}\\& k=\frac{\ln(2)}{T_{\frac{1}{2}}}=\frac{\ln(2)}{64.1\;h}=1.08135\cdot 10^{-2}\;h^{-1}=3.00376\cdot 10^{-6}\;s^{-1} \end{array}


Svar #3
28. februar 2021 af flottelise

Tusind tak for hjælpen

Svar #4
28. februar 2021 af flottelise

Så er det b) som driller mig en hel del 

Her skal jeg nemlig finde ud af hvor mange kerner patienten indsprøjetet og hvaffor en masse det svarer til

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. marts 2021 af mathon

Aktiviteten er proportional med
antal radioaktive kerner:
                                                 \small \begin{array}{lllll} \textbf{b)}\\& A=k\cdot N\qquad \textup{hvor }k\textup{ er henfaldskonstanten}\\\\& N=\frac{1}{k}\cdot N\\\\\\\\& N=\frac{1}{3.00376\;s^{-1}}\cdot \left ( 10\cdot 10^6\;s^{-1} \right )=&3.3292\cdot 10^6 \end{array}


Svar #6
01. marts 2021 af flottelise

tusind tak for hjælpen


Svar #7
01. marts 2021 af flottelise

Så er det c) som volder mig en hel del problemmer 

Her skal finde ud af hvor mange kerner der er tilbage efter 24 timer, og hvor mange af kerner som er henfaldet i løbet af de 24 timer

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #8
01. marts 2021 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll} \textbf{c)}\\& \textup{Antal kerner til tiden }t\textup{:}&N(t)=N_0\cdot \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{T_{\frac{1}{2}}}}\\\\&& N(24\;h)=\left ( 3.3292\cdot 10^6 \right )\cdot \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{24\;h}{64.1\;h}}\\\\\\\\& \textup{Henfaldne kerner p\aa \ } 24\; h\textup{:}&\Delta N=N_0-N_0\cdot \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{T_{\frac{1}{2}}}}=N_0\left ( 1-\left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{T_{\frac{1}{2}}}} \right )\\\\\\&& \Delta N=\left ( 3.3292\cdot 10^6 \right )\cdot\left ( 1-\left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{24\;h}{64.1\;h}}\right ) \end{array}


Svar #9
01. marts 2021 af flottelise

Endnu gang tusind tak jeg har bare lige et spørgsmål i opgaven a) og det er hvordan har du fået 1.08135*10-2 h-1 til 3.00376*10-6 s-1 ?


Brugbart svar (1)

Svar #10
01. marts 2021 af mathon

     \small \small \small \begin{array}{llllll} \textbf{a)}\\& k=&\frac{\ln(2)}{T_{\frac{1}{2}}}=\frac{\ln(2)}{64.1\;h}=1.08135\cdot 10^{-2}\;h^{-1}=1.08135\cdot 10^{-2}\;(3600\;s)^{-1}=\\\\&&1.08135\cdot 10^{-2}\cdot 3600^{-1}\;s^{-1}=3.00376\cdot 10^{-6}\;s^{-1} \end{array}


Svar #11
01. marts 2021 af flottelise

ok mange tak 


Svar #12
01. marts 2021 af flottelise

Så er det d) som driller en hel del og det er at jeg skal finde ud af hvor stor aktiviteten er efter de 24 timer

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #13
01. marts 2021 af mathon

     \small \begin{array}{llllll} \textbf{d)}\\& A(t)=A_0\cdot \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{T_{\frac{1}{2}}}}\\\\& A(24\;h)=\left (10\;MBq \right )\cdot \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{24\;h}{64.1\;h}} \end{array}


Svar #14
01. marts 2021 af flottelise

tusind tak søde


Svar #15
01. marts 2021 af flottelise

Så er det kun e) som driller mig nu og det er at jeg skal finde ud af hvor lang tid der går før aktiviteten  5% af den oprindelige 


Svar #16
07. marts 2021 af flottelise

Jeg har noget i min opgave som driller mig en hel del og det drejer sig om opgave i del 2 nemlig e) Her skal jeg finde ud af hvor lang tid der går før at aktiviteten er 5% af den oprindelige

Her er et billede af opgaven 

Vær sød og hjælp mig !!!

på forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #17
07. marts 2021 af mathon

     \small \begin{array}{llllll} \textbf{e)}\\&& A(t)=A_0\cdot \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{T_{\frac{1}{2}}}}\\\\&& 0.05\cdot A_0=A_0\cdot \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{64.1\;h}}\\\\&& 0.05=\left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{64.1\;h}}\\& \textup{som logaritmeres}\\&& \ln(0.05)=\ln\left ( \frac{1}{2} \right )\cdot \frac{t}{64.1\;h}\\\\&& t=\frac{\ln(0.05)}{\ln\left ( \frac{1}{2} \right )}\cdot \left ( 64.1\;h \right ) \end{array}


Svar #18
07. marts 2021 af flottelise

Åh tusind tusind mange gange tak for hjælpen min ven jeg er dig evigt taknemlig


Skriv et svar til: Hjælp til Fysik B modul 3 kernefysik Haster !!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.