Fysik

Raketter i rummet

06. marts 2021 af superhesten - Niveau: B-niveau

Hey, 

Jeg kom til at tænke på: Hvad sker der egentlig når raketten ud i rummet, meget isoleret fra planeter, løber tør for brændstof? Hvad hvis der ikke er mere brændstof tilbage? Vil den bare stå stille? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. marts 2021 af mathon

Newtons 1. Lov.


Svar #2
06. marts 2021 af superhesten

vil den være i stille stand eller have en konstant fart som newtons 1. lov siger. Den resulterende kraft må jo være 0 


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. marts 2021 af ringstedLC

I rummet er der ingen friktion med atmosfære eller andre elementer.

0 friktion ⇒  0 energi ⇒ 0 brændstof. 

Derfor er rakettens fart den samme som den fart, den forlod atmosfæren med. Men der er tiltrækningskræfter i rummet, der giver et resulterende kredsløb. Farten bestemmer delvis kredsløbets bane.

Fordi elementerne i rummet og raketten bevæger sig påvirkes raketten af varierende tiltrækningskræfter og det gør, at dens bane ændrer sig. Så for at vedligeholde en bestemt bane (fx en tur mod Månen eller et kredsløb om Jorden) må der en gang imellem bruges brændstof.

Når brændstoffet slipper op kan raketten derfor ikke styres og vil over tid brase ind i et himmellegeme som en anden asteroide eller komet.


Svar #4
06. marts 2021 af superhesten

Tak for det, men betyder det at et legeme i rummet uden ydre påvirkner står stille eller har en konstant fart i en retlinjet bevægelse?


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. marts 2021 af mathon

   Ja.


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. marts 2021 af ringstedLC

#3

Derfor er rakettens fart den samme som den fart, den forlod atmosfæren med.

Den kan ikke forlade atmosfæren med farten nul.


Svar #7
06. marts 2021 af superhesten

Mente om farten er nul når raketten er oppe i rummet upåvirket af ydre kræfter? Altså hvor den ikke brænder noget af i raketdysen. Har den stadig en konstant fart?


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. marts 2021 af ringstedLC

Farten nul er ligeså konstant som en hvilkensomhelst anden konstant fart. Så svaret afhænger af udgangssituationen:

\begin{align*} F_{res.}=0=m\cdot a\Rightarrow a=0\Rightarrow v(t_0) &= v(t_1) \\ v(t_0)=0 &\Rightarrow v(t_1)=0 \\ v(t_0)\neq 0 &\Rightarrow v(t_1) \neq 0 \end{align*}

Der skal altså være en kraft større end 0 for at ændre en fart (skabe en acceleration).


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. marts 2021 af Eksperimentalfysikeren

Hvis der ikke var andre ting, f.eks. stjerner i rummet, ville den fortsætte med konstant hastighed. Hvis den befinder sig i solsystemet, vil den være påvirket af solens tyngdekraft. Hvordan den så bevæger sig, vil afhænge af, hvor den er og hvilken hastighed, den har.

De to Voyager-sonder har for længst opbrugt deres brændstof, men har fortsat deres rejse bort fra solsystemet i årevis. Så vidt jeg ved har de så stor fart, at de aldrig vender tilbage. De har iøvrigt ikke fået hele deres energi og dermed fart fra brændstof alene. De haft nogle specielle baner, hvor de har udnyttet forskellige planete til at slynge dem ud på deres endelige baner.


Skriv et svar til: Raketter i rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.