Kemi

Hjælp til kemi

04. april 2021 af claudia1o11 - Niveau: C-niveau

Hejsa

Jeg forstår simpelthen ikke hvordan jeg skal kunne regne ud hvormeget natriumchlorid der er.

Er der nogen der kan hjælpe? :) 

 På et laboratorium afvejer en laborant 4,97 g rugbrød, smuldrer det til krummer, hælder ca. 50 ml vand på og lader det omrøre i 10 minutter for at udtrække al natriumchloridet. Opslæmningen filtreres, og laboranten skyller filteret og det udvaskede rugbrød med tre små portioner vand. De fire portioner blandes. Bagefter tilsættes ca. 1 ml kaliumchromat opløsning. Der titreres nu med 0,100 M sølvnitratopløsning. Burettens væskesøjle står ved 21,3 ml før titreringen og ved 28,0 ml, når den mælkede væske får det første orange-grumsede skær.

a) Beregn rugbrødets natriumchlorid indhold i masse%:


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. april 2021 af mathon

Når al Cl- er fældet med Ag+, begynder det farvede Ag2CrO4 at fældes.


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. april 2021 af Sveppalyf (Slettet)

Natriumchloriden reagerer med den tilsatte sølvnitrat efter reaktionsskemaet:

NaCl(aq) + AgNO3(aq) → AgCl(s) + NaNO3(aq)

AgCl dannes som et hvidt bundfald.

Når al natriumchloriden er brugt op, vil yderligere tilsat sølvnitrat reagerer med den tilsatte indikator kaliumchromat efter reaktionsskemaet:

2 AgNO3(aq) + K2CrO4(aq) → Ag2CrO4(s) + 2 KNO3(aq)

Ag2CrO4 dannes som et rødt bundfald. Når opløsningen begynder at blive orange, betyder det altså, at nu er al natriumchloriden brugt op.

Opgaven:

Der er tilsat en mængde sølvnitratopløsning på

28,0 ml - 21,3 ml = 6,7 ml

Da koncentrationen er 0,100 M, er der altså tilsat en mængde sølvnitrat på

n = c * V

n(AgNO3) = 0,100 M * 0,0067 L = 0,00067 mol

Vi kan se af reaktionsligningen at natriumchlorid og sølvnitrat reagerer i forholdet 1:1. Der var altså til at starte med en stofmængde natriumchlorid på 0,00067 mol.

n(NaCl) = 0,00067 mol

Natriumchlorid har molvægten 58,44 g/mol. 0,00067 mol natriumchlorid har derfor massen:

m = n*M

m(NaCl) = 0,00067 mol * 58,44 g/mol = 0,039 g

Denne mængde natriumchlorid stammer fra en mængde rugbrød på 4,97 g. Masseprocenten er derfor

0,039 g / 4,97 g = 0,0079 = 0,79%


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. april 2021 af mathon

\small \begin{array}{lllr} \textbf{Stofm\ae ngde }AgCl\textup{:}\\& n(AgCl)=\left (\left((28.0-21.3)\cdot 10^{-3} \right )\;L \right)\cdot \left ( 0.100\;\frac{mol}{L} \right )&=&0.00067\;mol\\\\ \textbf{Reaktionsforhold:}\\&NaCl:AgCl=1:1\\\\ \textbf{Masse }NaCl\textup{:}\\& m(NaCl)=n\cdot M=\left (0.00067\;mol \right )\cdot \left ( 58.44\;\frac{g}{mol} \right )&=&0.039\;g\\\\ \textbf{pct. }NaCl\textup{:}\\& p=\frac{0.039\;g}{4.97\;g}\cdot 100\%&=&0.8\% \end{array}


Svar #4
04. april 2021 af claudia1o11

Tak for hjælpen :)

Det giver mening nu ??


Skriv et svar til: Hjælp til kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.