Matematik

hjælp til chi i anden

14. april 2021 af gymelev12369 - Niveau: A-niveau

Har denne opgave for som jeg skal lave i enten exel, nspire cas eller geogebra. Problemet er at jeg ikke ved hvordan jeg skal lave den her type opgave. vil gerne have hjælp/et skub i den rigtige retning.

opgave i vedhæftet fil

Vedhæftet fil: Udklhjip.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. april 2021 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. april 2021 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. april 2021 af AMelev

Du skal bruge en chi2 "Goodness of fit"-test (chi2GOF)

I Nspire:
Liste over observerede hyppigheder obs:={172,168, 150,188,185,137}
Stikprøvens størrelse n:=sum(obs)
Liste over forventede værdier under H0 forv:={n/6,n/6,n/6,n/6,n/6,n/6}
Tjek, at du har fået lige mange med i listerne med dim(obs) og dim(forv)
Antal frihedsgrader df:=dim(obs)-1

Så er du klar til at lave selve testen chi2gof obs,forv,df (vær obs på mellemrum efter chi2gof)
Testsandsynlighed (p-værdi) stat.PVal. Hvis p-værdien er mindre end signifikansniveauet, forkastes nulhypoten, og ellers accepteres den.
Hvis du skal bruge Q-værdien χ²-værdi, så kan du hente den med stat.χ²:

Alternativ. Du kan også lave testen i Wordmat, som anvender Excel:
Der skal du først vælge fordeling: Statistik/sands. > Fordelinger > χ2-fordeling og derefter 
Statistik/sands. >  Test > Googness of fit.
Der skal du så indstate observerede og forventede værdier, mens formlerne for antal frihedsgrader, p-værdi og Q-værdi er lagt ind på forhånd.


 


Skriv et svar til: hjælp til chi i anden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.