Matematik

Cirklens tangent

19. april 2021 af Guleroden1 - Niveau: C-niveau

Hej, hvordan griber jeg denne her opgave an med så lidt oplysninger?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. april 2021 af PeterValberg

Jeg indsætter lige dit vedhæftede billede, det gør det nemmere at hjælpe

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. april 2021 af PeterValberg

Du skal først finde en ligning for cirklen, aflæs centrum og radius på tegningen.
Bestem derefter y-koordinaten til det viste (rørings)punkt for tangenten.

Se video nr. 34 (den sidste) på denne videoliste < LINK >

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. april 2021 af mathon

                   \begin{array}{lllll}& \textup{cirkelligning:}\\&& x^2+(y+4)^2=6^2\\\\& \textup{tangentligning}\\& \textup{i }(1,-4+\sqrt{35})\textup{:}\\\\&& 1\cdot x+\left (-4+\sqrt{35} +4\right )\cdot \left ( y+4 \right )=36\\\\&& x+\sqrt{35}y+\left (4\sqrt{35}-36 \right )=0 \end{array}


Svar #4
19. april 2021 af Guleroden1

Kan man ikke bruge deltay/deltax, da man har centrum og punktet tangenten skærer i, og så finde hældningen i a*b=-1 ?? Forstår ikke hvordan du får 1, -4 og kvadratrod 35??


Svar #5
19. april 2021 af Guleroden1

#1

Jeg indsætter lige dit vedhæftede billede, det gør det nemmere at hjælpe

Nu har jeg prøvet alt, og finder kun frem til x+3-2y=0 og y=0,5x+1,5

ingen af dem er rigtige


Brugbart svar (1)

Svar #6
19. april 2021 af Soeffi

#0. Røringspunktets y-koordinat findes af andengradsligningen 1 + (y+4)2 = 62 ⇒ y = y = √35 - 4.

Se #7: Centrum af cirklen A = (0,-4). B = (1,√35 - 4) og C = (x,y) er et punkt på tangenten.

Der gælder, at AB·BC = 0 ⇒

(1-0,√35 - 4+4)·(x-1,y-(√35 - 4)) = 0 ⇒

x - 1 + (√35)·(y - (√35 - 4)) = 0 ⇒

x + √35·y - 36 + 4√35 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. april 2021 af Soeffi

Vedhæftet fil:2010090.png

Svar #8
19. april 2021 af Guleroden1

#6

#0. Røringspunktets y-koordinat findes af andengradsligningen 1 + (y+4)2 = 62 ⇒ y = y = √35 - 4.

Se #7: Centrum af cirklen A = (0,-4). B = (1,√35 - 4) og C = (x,y) er et punkt på tangenten.

Der gælder, at AB·BC = 0 ⇒

(1-0,√35 - 4+4)·(x-1,y-(√35 - 4)) = 0 ⇒

x - 1 + (√35)·(y - (√35 - 4)) = 0 ⇒

x + √35·y - 36 + 4√35 = 0

Hvorfor kan man ikke bare bruge sætningen a*b=-1, fordi tangenten står vinkelret på vektor AB?? 


Brugbart svar (1)

Svar #9
20. april 2021 af mathon

Det kan du også, når du har beregnet P's andenkoordinat.

\small \begin{array}{lllll}&& \overrightarrow{CP}=\begin{pmatrix} 1-0\\-4+\sqrt{35}-(-4) \end{pmatrix}=\begin{pmatrix} 1\\\sqrt{35} \end{pmatrix}\\\\& \textup{h\ae ldnings-}\\& \textup{koefficient}\\& \textup{for tangenten}\\& \textup{i }P\textup{:}&a=-\frac{1}{\sqrt{35}}\\\\& \textup{tangentlingning:}&y=-\frac{1}{\sqrt{35}}x+b\\\\&& -4+\sqrt{35}=-\frac{1}{\sqrt{35}}\cdot 1+b\\\\&&& b=-4+\sqrt{35}+\frac{1}{\sqrt{35}}\\&& y=-\frac{1}{\sqrt{35}}x+\left (-4+\sqrt{35}+\frac{1}{\sqrt{35}} \right )\\\\&& \sqrt{35}y=-x-4\sqrt{35}+35+1\\\\\\&& x+\sqrt{35}y+\left ( 4\sqrt{35}-36 \right )=0 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. april 2021 af Soeffi

#9. Vektor CP er AB på tegningen i #7. Denne er normalvektor til tangenten. For normalvektoren (n,m) til en linje gælder, at α = n/m, når m ≠ 0, og udefineret ellers. (α-formen at skrive linjens ligning på kan ikke bruges for lodrette linjer).


Skriv et svar til: Cirklens tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.