Fysik

fart

11. maj 2021 af pandaelsker - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har en opgave jeg har lidt svært ved, den lyder:

En snowboarder kører med en fart på 10 m/s ved begyndelsen af en 6,7 m høj bakke.

Vis ved beregning, at snowboarderens fart ikke er tilstrækkelig til at nå hele vejen op ad bakken.

Hvordan skal jeg vise dette? et hint ville være fint.

Tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. maj 2021 af mathon

Beregn snowboarderens kinetiske energi.

Den kinetiske energi omsættes helt til potentiel energi.

Hvor højt når snowboarderen op ad bakken?


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. maj 2021 af mathon

                   \small \begin{array}{llllll} \tfrac{1}{2}\cdot m\cdot {v_0}^2=m\cdot g\cdot h\\\\ h=\frac{v{_0}^2}{2g} \end{array}


Svar #3
12. maj 2021 af pandaelsker

ok, så den opgave får jeg til 5,09 meter.

Men i den næste opgave skal jeg beregne hvor langt op over bunden snowboarderen kommer, hvis der ses bort fra gnidning og luftmodstand.

lidt hjælp som før ville være dejligt. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. maj 2021 af ringstedLC

#3: Korrekt og det er så svaret på "den næste opgave".

Alternativ: Snowboarderen når ikke toppen, da:

\begin{align*} \tfrac{1}{2}\cdot m\cdot v^2 &= m\cdot g\cdot h \\ \tfrac{1}{2}\cdot v^2 &= g\cdot h \\ v &=\sqrt{2\,g\,h} \\ v_{min} &= \sqrt{2\,g\cdot 6.7\,(m)} \\v_{min} &\approx ...\left ( \tfrac{m}{s} \right )>10\left ( \tfrac{m}{s} \right ) \end{align*}


Svar #5
12. maj 2021 af pandaelsker

Jeg skulle så også beregne farten, hvis han skulle hele vejen op.

Men det ser ud til dit alternativ klare det godt der ;)

Tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. maj 2021 af mathon

                   \small \small \begin{array}{llllll} \tfrac{1}{2}\cdot m\cdot {v_0}^2=m\cdot g\cdot h\\\\ v_0=\sqrt{2\cdot g\cdot h_{top}} \\\\ v_0=\sqrt{2\cdot \left ( 9.82\;\frac{m}{s^2} \right )\cdot \left ( 6.7\;m \right )}=11.5\;\frac{m}{s} \end{array}


Skriv et svar til: fart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.