Kemi

Stamopløsning af salicylsyre

20. maj 2021 af louisesørensen2 - Niveau: B-niveau

Hej 

Jeg har et spørgsmål som siger:

Hvor meget salicylsyre skal der bruge til at fremstille 1,00 L stamopløsningen, og hvordan har læreren fremstillet den?

Vi anvender en stamopløsning på 0,00300 M salicylsyre

Hvordan gribes denne an?

Jeg har selv forsøgt med først at beregne stofmængden ud fra n = c*V, derefter har jeg bestemt molarmassen af salicylsyre til 138,12 g/mol, også til sidst brugt m = n*M for at bestemme hvor mange gram jeg skal have.

Men kan det passe at jeg skal blande ≈ 0,41g ren salicylsyre op med 1 L vand? og er det vand man skal bruge til at blande op med?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2021 af mathon

        \small \begin{array}{lllll}&& m=n\cdot M=\left ( 1\;L \right )\cdot \left ( 0.00300\;\frac{mol}{L} \right )\cdot \left ( 180.16\;\frac{g}{mol} \right )=0.54048\;g=540.48\;mg \end{array}


Svar #2
20. maj 2021 af louisesørensen2

Din molarmasse er for høj. Du har sikkert byttet om på molarmassen for carbon og oxygen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. maj 2021 af janhaa

#2

Din molarmasse er for høj. Du har sikkert byttet om på molarmassen for carbon og oxygen.


https://www.wolframalpha.com/input/?i=salicylic+acid+molar+mass

M= 138,12 g/mol


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. maj 2021 af janhaa

m= 414,36\,\,mg


Svar #5
20. maj 2021 af louisesørensen2

enig


Brugbart svar (1)

Svar #6
21. maj 2021 af mathon

        \small \begin{array}{lllll}&& m=n\cdot M=\left ( 1\;L \right )\cdot \left ( 0.00300\;\frac{mol}{L} \right )\cdot \left ( 138.12\;\frac{g}{mol} \right )=0.41436\;g=414.36\;mg \end{array}


Svar #7
22. maj 2021 af louisesørensen2

Når der står:

"Hvordan har læren fremstillet salisylsyren?"

Er det så ikke bare ved først at lave en basisk hydrolyse af acetylsalicylsyre, så man får dannet acetylsaliylat og vand. 

Derefter lave endnu en basisk hydrolose af acetylsaliylat, hvorved man får dannet 2-hydroxybenzoat og ethanoat. 

Ved at tilføre saltsyre til det dannede 2-hydroxybenzoat og ethanoat, vil man da få dannet 2-hydroxybenzoesyre (salicylsyre)

Er dette korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. maj 2021 af mathon

Læreren har afvejet 414.36 mg salicylsyrepulver, anbragt det i en ren 1 L målekolbe tilsat lidt DEMIvand og under omrøring efterfyldt med DEMIvand op til mærket.  


Skriv et svar til: Stamopløsning af salicylsyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.