Fysik

Radioaktivitet og stabile kerner

24. maj 2021 af 9o - Niveau: B-niveau

Hej. Hvornår er en kerne stabil? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2021 af mathon

Forholdet mellem antal neutroner og antal protoner \small \frac{N}{Z} tiltager med stigende massetal \small A. Det viser sig, at
kernestabilitet kun opnås, når et bestemt neutron-proton-forhold tilnærmes.

    Når
                N antal neutroner i kernen,
                Z antal protoner i kernen,
                A massetallet N + Z,
   da gælder
   som forudsætning for en stabil kernepartikelforbindelse

                \small \frac{N}{Z}\approx 1+0.015\cdot \sqrt[3]{A^2}\textup{ og }A<250
    


Skriv et svar til: Radioaktivitet og stabile kerner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.