Fysik

Opdrift (Kugleformet ballon) Vejen til Fysik B2, Opgave 26, Side 32, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

09. august 2021 af ca10 - Niveau: B-niveau

Jeg kigger på en tidligere opgave hvor spørgsmål b) og c) volder vanskeligheder.

En kugleformet ballon med diameter 0,50 m er fyldt med helium ved stuetemperatur.

a) Beregn ballonens rumfang ?

V = (4/ 3) • π • r3  = (4/3) • π • (0,25)3 = 0,0655 m3    (Som jeg har løst)

b) Hvor stor er opdriften

Fop = p • g • V = (0,0655 m3) • (1,29 kg/m3) • (9,82 kg) = 0,829 N (som blev besvaret på Studieportalen)

c) Hvor tung må ballonen med sit indhold af gas højst være, hvis den skal kunne bære sig selv ? 

Ballon holdes nede af en snor med en kraft på 0,57 N

Jeg har forsøgt, men jeg ved ikke hvordan jeg skal opstille regnestykket for at kunne besvare opgaven.

Bogens facit er 84 g, 

d) Hvad er massen af ballon med indhold ?

Jeg har forsøgt på følgende måde at løse opgave d

Helium har densiteten 0,179 kg / m3 og ballonen har rumfanget V = 0,0655 m3

Massen m = densitet • V = 0,179 kg / m3 • 0,0655 = 0,0117 kg 

Bogens facit er 26 g

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. august 2021 af peter lind

Der spørges om ballonen med indhold. Du regner kun med indholdet.


Svar #2
09. august 2021 af ca10

Tak for svaret

Det bliver ikke oplyst i teksten i opgave 26 hvad ballonen vejer i g uden indhold.


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. august 2021 af peter lind

Så må det jo være skjult et eller andet sted i originalteksten. Kan du ikke lægge den ind helst som pdf fil


Svar #4
10. august 2021 af ca10

Har vedlagt en fil med et scannet billed af originalteksten og jeg kan ikke af originalteksten læse hvad ballonen med indhold vejer.

Spørgsmålet er, om man ud fra de oplysninger som står i origonalteksten skal kunne besvare spørgsmål c) og d).

I så fald ved jeg ikke hvordan man foretager de beregninger .

På forhånd tak

Vedhæftet fil:Scan_20210810 (2).png

Brugbart svar (1)

Svar #5
10. august 2021 af Soeffi

#0...De 0,57 N hører med til d) og ikke c)!

b) Hvor stor er opdriften? Svar: Fop = ρluft·g·V = 0,829 N 

c) Hvor tung må ballonen med sit indhold af gas højst være, hvis den skal kunne bære sig selv? Svar: (0,829 N)/g = 0,084 kg

Ballon holdes nede af en snor med en kraft på 0,57 N.
d) Hvad er massen af ballon med indhold ? Svar: (0,829 N - 0,57 N)/g = 0,026 kg


Svar #6
12. august 2021 af ca10

Tak for svarene


Skriv et svar til: Opdrift (Kugleformet ballon) Vejen til Fysik B2, Opgave 26, Side 32, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.