Matematik

HJÆLP til optimeringsopgave

23. august 2021 af rsk45sag - Niveau: A-niveau

Hejsa,

Jeg sidder med en aflevering til i morgen, og mangler kun den sidste opgave, men kan ikke lige få knækket koden.

Opgaven lyder som følgende:

En rektangulær lagerhal skal bygges med et grundareal på 5000m2. Lagerhallen skal deles i to rektangulære rum vha. en indre væg.

Det koster 6000 kr pr meter at bygge de ydre vægge, og 3500 kr pr meter at bygge den indre væg.

Find lagerhallens dimensioner hvis omkostningerne for byggeriet skal være så lave som mulige.

Jeg har meget svært ved at finde ud af hvordan jeg skal starte, så hvis en kan hjælpe mig godt i gang, ville jeg blive lykkelig.


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. august 2021 af SuneChr

.


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. august 2021 af SuneChr

Lad et rektangel med siderne x og y ligge op ad et rektangel med siderne x og z.
Da har vi den store lagerhals areal = x(y + z) = 5000  ⇒  y + z = 5000/x
Lader vi den indre væg have længden x får vi de samlede udgifter:
6000·2(x + y + z) + 3500x
Indsæt nu 5000/x, i stedet for y + z
Nu har vi en funktion, som vi kan finde minimum for, m.h.t. x


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. august 2021 af SuneChr

Vis, at den store lagerhal har dimensionerne

\frac{200\sqrt{93}}{31}          og              \frac{25\sqrt{93}}{3}

og den indre væg skal være parallel med rektanglets korteste side
og kan placeres hvor som helst.
Vis endvidere, at de samlede udgifter er     200000\sqrt{93}


Svar #4
24. august 2021 af rsk45sag

Tusinde tak, men for at finde minimum, så skal man vel finde f'(x) og så regne f'(0) ik? Og hvis ja, så er det da ikke muligt da man ikke kan dividere med 0. Den afledte bliver nemlig 15500 - (60000000 / x^2) 


Svar #5
24. august 2021 af rsk45sag

#2

Lad et rektangel med siderne x og y ligge op ad et rektangel med siderne x og z.
Da har vi den store lagerhals areal = x(y + z) = 5000  ⇒  y + z = 5000/x
Lader vi den indre væg have længden x får vi de samlede udgifter:
6000·2(x + y + z) + 3500x
Indsæt nu 5000/x, i stedet for y + z
Nu har vi en funktion, som vi kan finde minimum for, m.h.t. x

Tusinde tak, men for at finde minimum, så skal man vel finde f'(x) og så regne f'(0) ik? Og hvis ja, så er det da ikke muligt da man ikke kan dividere med 0. Den afledte bliver nemlig 15500 - (60000000 / x^2) 


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. august 2021 af Capion1

Minimum for f (x) findes ved at løse  f '(x) = 0            ikke  f '(0)   


Skriv et svar til: HJÆLP til optimeringsopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.