Fysik

Fysik

26. august 2021 af MVDP - Niveau: A-niveau

Halløj! Skal have hjælp til opgave b. Har forsøgt lidt her og der, men uden held. 

Tak på forhånd:)))))

Delopgave a) har jeg fået til 3,1*10^10 J

En parkeringsplads i Reykjavik med arealet 2,0 ⋅ 103 ??2 tilføres energi med effekten 180 W pr. m2 .

a) Hvor meget energi tilføres parkeringspladsen i løbet af 1,0 døgn?

Under et snevejr er vandgennemstrømningen under parkeringspladsen 3,7 kg vand pr. sekund. Ved gennemstrømningen falder vandets temperatur fra 35 °C til 15 °C. Sneen har temperaturen -10 °C. Sneen kan antages at have samme termiske egenskaber som is.

b) Vurdér massen af den sne, der smeltes pr. sekund.


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2021 af peter lind

b er noget uklar

Brug at der skal bruges energien m*L til at smelte isen, hvor m er massen af isen og L er smeltevarmen

Hvad er den smeltede is sluttemperatur ? Hvis den ender med temperaturen tºC skal der bruges m*t til at opvarme den


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. august 2021 af mathon

b)

Opvarmning af 1 kg sne fra -10C° til 0C°
plus smeltning af 1 kg snes á 0C°
kræver en effekt på:

                                                \small \begin{array}{llllll} E_{pr\; kg}=\left (1\;kg \right )\cdot \left ( 2\;\frac{kJ}{kg\cdot K} \right )\cdot \left ( (0-(-10))\;K \right )+\left ( 1\;kg \right )\cdot \left ( 334\;\frac{kJ}{kg} \right )=354\;\frac{kJ}{kg} \\\\\\ P_{tilf\o rt}=\frac{\left (3.7\;kg \right )\cdot \left (4.186\;\frac{kJ}{kg\cdot K} \right )\cdot \left ((35-15)\;K \right )}{1\;s}=309.764\;\frac{kJ}{s} \end{array}

Uden energitab
smeltes pr sek:

                   \small \begin{array}{llllll} m=\frac{309.764\;\frac{kJ}{s}}{354\;\frac{kJ}{kg}}=0.875\;\frac{kg}{s}=875\;\frac{g}{s} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. august 2021 af mathon

b)

Opvarmning af 1 kg sne fra -10C° til 0C°
plus smeltning af 1 kg snes á 0C°
kræver en energi på:

                                                \small \begin{array}{llllll} E_{pr\; kg}=\left (1\;kg \right )\cdot \left ( 2\;\frac{kJ}{kg\cdot K} \right )\cdot \left ( (0-(-10))\;K \right )+\left ( 1\;kg \right )\cdot \left ( 334\;\frac{kJ}{kg} \right )=354\;\frac{kJ}{kg} \\\\\\ P_{tilf\o rt}=\frac{\left (3.7\;kg \right )\cdot \left (4.186\;\frac{kJ}{kg\cdot K} \right )\cdot \left ((35-15)\;K \right )}{1\;s}=309.764\;\frac{kJ}{s} \end{array}

Uden energitab
smeltes pr sek:

                   \small \small \begin{array}{llllll} m=\frac{309.764\;\frac{kJ}{s}}{354\;\frac{kJ}{kg}}=0.875\;\frac{kg}{s}=\left ( 75.600\;\frac{ton}{d\o gn} \right ) \end{array}


Skriv et svar til: Fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.