Matematik

Normalfordeling (Maskine afvejer poser med kattefoder), Vejen til Matematik B2, Opgave 173, Side 218 (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

06. september 2021 af ca10 - Niveau: B-niveau

En maskine afvejer poser med kattefoder. Flere års erfaring med maskinen har vist, at vægten af poserne fra maskinen er normalfordelt med middelværdi 0,505 kg og spredning 0,015 kg.

a) Hvad er sandsynligheden for at en pose fra maskinen vejer over 0,500 kg ?

Jeg har brugt Exel til at udregne dette. Og i en celle skrevet

=NORMAL.FORDELING( 0,505; 0,500; 0,015; SAND)

Resultat er 0,630559 = 0,631   (Som er bogens facit)

Men betyder det, at der er 63,1 % sandsynlighed for at en pose vejer over 0,500 kg ?

b)  Hvad er sandsynligheden for, at en tilfældig udvalgt pose vejer mellem 0,495 og 0,510 kg ?

Jeg prøvet i Exel at skrive

NORMAL.FORDELING(0,495; 0,510; 0,015; SAND) 

Og jeg får resultatet 0,1588655

(Bogens facit er 0,378)

Hvad gør jeg forkert ?

c) Hvad er sandsynligheden for, at en kunde, der køber en pose, får mindre end de 0,500 kg, hun betaler får?

I Exel har jeg skrevet

= NORMAL.FORDELING(0,500; 0,505; 0,015; SAND)

Og jeg får resultatet: 0,639441 = 0,639

(Som er bogens facit)

Mit spørgsmål drejer sig mest om hvordan løser man opgaven b)

På for hånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2021 af SuneChr

a)   1-\int_{-\infty }^{0,5}

b)  \int_{-\infty }^{0,510}-\int_{-\infty }^{0,495}

c)  \int_{-\infty }^{0,500}               benyt a)


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. september 2021 af Soeffi

#0. Den har du fået løst en gang!? Skal det være med Excel?


Svar #3
06. september 2021 af ca10

Ja det skal være med Exel.

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. september 2021 af AMelev

# 0 NORMAL.FORDELING(x; μ; σ; SAND) i  Excel betyder P(X ≤ x), når X ~ N(μ, σ) er en normalfordeling med middelværdi μ og spredning σ.

I a) beregner du med =NORMAL.FORDELING( 0,505; 0,500; 0,015; SAND) altså P(X ≤ 0.505) i en normalfordeling N(0.500,0.015). Det er det rigtige resultat, men metoden er ikke i overensstemmelse med Excelanvisningerne. Jeg kan ikke lige umiddelbart gennemskue, hvorvidt/hvorfor din anvendte metode til beregning af P(X ≥ x) virker.
Du skal bestemme P(X > 0.500) = 1 - P(X ≤ 0.500). I Excel: =1 - NORMAL.FORDELING( 0,500; 0,505; 0,015; SAND).

I b) har du angivet 0.510 på middelværdiens plads.
Du skal bestemme P(0.495 ≤ X ≤ 0.510) = P(0.495 ≤ X) - P(X ≤ 0.510), altså i Excel
=NORMAL.FORDELING(0.51;0.505;0.015;SAND) - NORMAL.FORDELING(0.495;0.505;0.015;SAND)

I c) er det OK, men facit er 36.9% ikke 63.9%.


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. september 2021 af janhaa

N(\mu, \sigma)=N(0.505, 0.015)\\ \\ a) P(X>0,5)=1-P(X\leq 0,5)


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. september 2021 af janhaa

b)

P(0,495 \leq X \leq 0,51)


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. september 2021 af janhaa

c)

P(X < 0,5)


Svar #8
06. september 2021 af ca10

Til Amelev

Tak for svaret

Ja det er rigtigt at i c) er det 36,9%  og ikke 63,9 jeg havde lavet en tastefejl for på papiret skrev jeg 36,9

I Exel har jeg indtastet dit forslag

=NORMAL.FORDELING(0.51;0.505;0.015;SAND) - NORMAL.FORDELING(0.495;0.505;0.015;SAND)

og resultatet er 0,378066 = 0,378

(Som er bogens facit)

Den metode jeg har brugt i Exel til at bestemme a) og c) har jeg gjort følgende trin

Vælger Exel

Formler

Statistik

NORMAL.FORDELING

Der fremkommer så en boks

Hvor der står

Funktionsargumenter

Middelværdi

Standardaf

Kumulativ

I feltet ovenover har jeg så indtastet f.eks

=NORMAL.FORDELING( 0,505; 0,500; 0,015; SAND)

og automatisk udfyldes de forskellige felter

x                    0,500

Middelværdi  0,505

Standardaf    0,015

Kumulativ      SAND

Trykker ok og resultatet fremkommer

Jeg håber det er i overensstemmelse Exelanvisningerne.


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. september 2021 af AMelev

#8

Funktionsargumenter
x
Middelværdi
Standardaf
Kumulativ

I feltet ovenover har jeg så indtastet f.eks
=NORMAL.FORDELING( 0,505; 0,500; 0,015; SAND)

og automatisk udfyldes de forskellige felter
x                    0,500
Middelværdi  0,505
Standardaf    0,015
Kumulativ      SAND

Jeg håber det er i overensstemmelse Exelanvisningerne.

Det er her, det kikser i forhold til anvisningerne - det, du skriver passser ikke med det, der faktisk sker.
Når du indtaster =NORMAL.FORDELING( 0,505; 0,500; 0,015; SAND), får du dette
 (tjek selv)
og resultatet 0.6306
Det viser, at P(X ≤ 0,505) = 63.06%, når X er normalfordelt med middelværdi 0,500 og spredning 0.015, men det er ikke umiddelbart klart for læseren, at det så også skulle være P(X > 0.500), når X er normalfordelt N(0.505,0.015).
Det er korrekt, at når X er normalfordelt N(μ,σ), så gælder, at P(X > k)  = P(Y ≤ μ), hvor Y er normalfordelt N(k,σ), men er det noget I har vist? Hvis ikke er det lidt farlligt at bruge.

I c) er det rigtigt, da du der skal bestemme P(X < k), så du taster =NORMAL.FORDELING( k; 0,505; 0,015; SAND). I en normalfordeling er det ligegyldigt, om der står < eller ≤.

Vedhæftet fil:Udklip.JPG

Svar #10
08. september 2021 af ca10

Tak for svaret


Skriv et svar til: Normalfordeling (Maskine afvejer poser med kattefoder), Vejen til Matematik B2, Opgave 173, Side 218 (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.