Fysik

Stående bølger og et forsøg

13. september 2021 af Quarr - Niveau: 10. klasse

Hej kan nogen af jer godt forklare mig hvad en stående bølge er.

Til forsøget skulle man undersøge om bølgeformlen gælder:

V=lambda*frekvens

Var ikke til stede da de lavede forsøget da jeg skulle noget vigtigt ind i mellem.

Det havde i hvert fald noget med konstruktiv inferens hvor en to bølgetoppe mødte hinanden og der var et frekvens apparat til at måle frekvensen. Det var en lang snor man kunne svinge.

På forhånd mange tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. september 2021 af ringstedLC

Til højre ses "Studieportalen anbefaler:". Prøv linket!


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. september 2021 af mathon

v bestemmes af:
                           \small v=\sqrt{\frac{S}{m_l}}\qquad S\textup{ er snorsp\ae ndingen}\quad m_l\textup{ er snormassen pr l\ae ngdeenhed}

bølgelængden bestemmes
af:

                          \small \frac{\lambda }{2}=\left | K_nK_{n+1} \right |\quad K_n\textup{ og }K_{n+1}\textup{ er naboknudepunkter}

frekvensen vælges med vibratoren.


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. september 2021 af Eksperimentalfysikeren

Stående bølger kan optræde mage steder.

Du nævner noget med en snor. Hvis en snor er spændt op mellem to punkter, vil en bølge, der løber hen ad snoren, reflekteres i det ene endepunkt og løbe den modsatte vej til det andet endepunkt, hvor den reflekteres igen og løber i den oprindelige retning. Hvis bølgen er en enkelt svingning, f.eks. fra et hårdt slag på snoren, kan man se bølgen løbe frem og tilbage. Hvis bølgen er en sinusformet svingning, kan den for bestemte lølgelængder vende tilbage til udgangspunktet i fase med sig selv. Det sker, hvis turen rundt er et antal hele bølgelængder, hvilket vil sige, at nλ=2L, hvor λ er bølgelængden og L er afstanden mellem de to punkter. Den del af bølgen, der løber den ene vej og den, der løber den anden vej giver sammen en svingning, hvor man ikke ser bevægelse i snorens retning. Derfor kaldes bølgen for stående.

I endepunkterne kan snoren ikke bevæge sig. Nogle steder på snoren svinger den fremadgående bølge og den bagudgående bølge samme vej. Her svinger bølgen kraftigt. Det kaldes en bug. Hvisn i ligningen ovenover er større end 1, vil der være mindst 1 sted, hvor de to løbende bølger trækker snoren i hver sin retning, så den står stille. Sådan et sted kaldes en knude. De to endepunkter er også knuder.

For andre medier, end en snor (f.eks. luften i en orgelpibe) kan der være en bug i enden.


Skriv et svar til: Stående bølger og et forsøg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.