Matematik

Linjers vinkel med koordinatakserne, Vejen til Matematik A, Opgave 28, Side 44, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

07. december 2021 af ca10 - Niveau: A-niveau

Opgave 28

To linjer l oger givet ved

l : x - 2y =5                           og   m: ( xy ) = ( 1 3 ) + t ( -1 2 ) 

Se eventuelt den vedhæftede fil

a) Bestem linjen l´s vinkler med koordinatakserne

Jeg omskriver x - 2y = 5 til

-2y = -x + 5

y = (1/2)x - 2,5   linjen har hældning a = 0,5

Linjen `s vinkel med x-aksen er:

tan(v) = 0,5

v = tan-1 (0,5) = 26,57o

Linjen l ` s vinkel med y-aksen er:

90o - 26,57o = 63,57o

(Det samme som facitlisten side 391)

b) Bestem linjen m´s vinkler med koordinatakserne

m: (  y ) = (1 3 ) + t ( -1 2 )   retningsvektoren r = ( -1 2) hattes jeg til en normalvektoren n = ( -2 -1)

jeg får ligningen : -2 ( x - 1 ) -1 ( y - 3 ) = 0

                             -2x + 2 - y + 3 = 0

                              -2x - y + 5 = 0

                                             - y = 2x + 5 

                                               y = -2 x - 5       linjen har hældningen a = -2

Linjen m`s vinkel med x-aksen er:

tan(v) = -2

v = tan-1 (-2) = - 63,430  ( vinklen her er negativ )

(I facitlisten side 391 er vinklen bestemt til 63,43o) hvad gør jeg forkert ?

Så hvis jeg i stedet for anvender a = 2 bestemmes vinkel v således:

tan(v) = 2 så

v = tan-1(2) = 63,43o

Bruger jeg facitlistens  løsning  v = 63,43o så bliver linjen m`s vinkel med y-aksen så:

90o - 63,43o = 26,57o 

c)  Bestem de to linjers vinkler med hinanden .

Hvis jeg anvender a = -2 så er:

w = v - = tan-1(a1) - tan-1(a2) = tan-1(0,5) - tan-1(-2) = 90o 

(Det samme som facitlisten side 391)

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. december 2021 af Soeffi

#0. Indsætter redigeret billede.

Vedhæftet fil:2031539.jpeg

Brugbart svar (1)

Svar #2
07. december 2021 af Eksperimentalfysikeren

a) er korrekt

b) Du kan finde vinklen ud fra retningsvektorens koordinater: tan(v) = 2/(-1) = -2, hvilket giver en vinkel, der er negativ, hvilket du også kom frem til. Der må være fejl i facitlsten.


Svar #3
07. december 2021 af ca10

Tak for svaret


Skriv et svar til: Linjers vinkel med koordinatakserne, Vejen til Matematik A, Opgave 28, Side 44, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.