Matematik

matematik

13. december 2021 af leo321 - Niveau: 9. klasse

hej jeg bruger for hjælp vil i hjælpe mig kloge hovede med det her matematik 

Når man skal blande saftevand, køber man ofte noget koncentreret saft, der skal fortyndes. På en flaske med tranebærsaft står der, at forholdet mellem saft og vand skal være 1:4 - altså 1 til 4. 1. Hvor meget saft skal man komme i en liter vand? 2. Hvor meget vand skal man komme i 3 dL saft? 3. Hvor meget vand og hvor meget saft skal man bruge, hvis man gerne vil have 2 L saftevand?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2021 af Christianfslag

Når der snakkes om en 1:4 opblanding er der tale om en opblanding hvori en femtedel er saft, mens fire femtedele er vand. Det betyder altså i en given opblanding er 20% saft og det resterende er vand.


Svar #2
13. december 2021 af leo321

hej jeg fatter ik den her nogen kloge hovede der gider hjælpe?


Svar #3
13. december 2021 af leo321

hej kloge vil i ik hjælpe mig med den

Forholdet i et rektangel 2

I et andet rektangel er forholdet mellem siderne 3:4.
 

Hvor lang er den lange side, hvis den korte side er 18 cm?
Hvor lang er den den korte side, hvis den lange side er 3 cm?
Hvor lange er siderne, hvis omkredsen af rektanglet er 56 cm?
Hvor lange er siderne, hvis arealet er 108 cm2?
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. december 2021 af Soeffi

#0. Forholdet mellem saft og vand er 1:4.
  1. Hvor meget saft skal man komme i en liter vand?
  2. Hvor meget vand skal man komme i 3 dL (=0,3 L) saft?
  3. Hvor meget vand og hvor meget saft skal man bruge, hvis man vil have 2 L saftevand?

Kald rumfang af saft for x og rumfang af vand for y. Der gælder for alle spørgsmål, at: y/x = 4 og rumfang af saftevand = x + y. (Husk at vand og saftevand er to forskellige ting!)

1) y/x = 4 og y = 1 L ⇔ (1 L)/x = 4 ⇔ x = (1 L)/4 ⇔ x = 1/4 L. Dvs. rumfang af saft er: 1/4 L.

2) y/x = 4 og x = 0,3 L ⇔ y/(0,3 L) = 4 ⇔ y/(0,3 L) = 4 ⇔ y = 4·0,3 L ⇔  y = 1,2 L. 
    Dvs. rumfang af vand er: 1,2 L.

3) y/x = 4 og x + y = 2 L ⇔ y = 4x og x + 4x = 2 L ⇔  y = 4x og 5x = 2 L ⇔ y = 4x og x = 2/5 L ⇔ 
    y = 4·(2/5) L og x = 2/5 L ⇔ y = 8/5 L og x = 2/5 L.
    Dvs. der skal bruges: 2/5 L = 0,4 L saft og 8/5 L = 1,6 L vand. (Kontrol: 0,4 L + 1,6 L = 2,0 L).


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. december 2021 af ringstedLC

#0

\begin{align*} \textup{Blandingsforhold}= 1\,\textup{del\,saft}\!&:\!4\,\textup{dele\,vand} \\ \textup{eller}\quad\tfrac{1}{4}\,\textup{del\,saft}\!&:\!1\,\textup{del\,vand} \end{align*}

1. Hvis man har 1 L vand, brug:

\begin{align*} \tfrac{1}{4}\,\textup{del\,saft}\!&:\!1\,\textup{del\,vand}\;,\;1\,\textup{del}=1\,\textup{L} \end{align*}

2. Hvis man har 3 dL saft, brug:

\begin{align*} 1\,\textup{del\,saft}\!&:\!4\,\textup{del\,vand}\;,\;1\,\textup{del}=3\,\textup{dL} \end{align*}

3. Hvis man skal lave 2 L blanding, brug:

\begin{align*} 1\,\textup{L\;blanding} &= \tfrac{1}{4\,+\,1}\,\textup{L\,saft}+\tfrac{4}{4\,+\,1}\,\textup{L\,vand} \\ 2\,\textup{L\;blanding} &= \;?\,\textup{L\,saft}+\;?\,\textup{L\,vand} \end{align*}

#3: Opret en ny tråd for hver opgave!


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. december 2021 af PeterValberg

Vedr. rektanglet:
Udnyt det givne forhold

\frac{\text{kort side}}{\text{lang side}}=\frac34

fx den første opgave:
Hvor lang er den lange side, hvis den korte side er 18 cm?

\frac{18}{\text{lang side}}=\frac34

som kan omskrives til:

\text{lang side}=\frac{18\cdot 4}{3}=24

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. december 2021 af PeterValberg

I forlængelse af #6

\frac{\text{kort side}}{\text{lang side}}=\frac34

kan omskrives således, at hhv. kort eller lang side isoleres:

\text{lang side}=\frac{4\cdot\text{kort side}}{3}

\text{kort side}=\frac{3\cdot\text{lang side}}{4}

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. december 2021 af Soeffi

#3. I et rektangel er forholdet mellem siderne 3:4.

1) Hvor lang er den lange side, hvis den korte side er 18 cm?
2) Hvor lang er den den korte side, hvis den lange side er 3 cm?
3) Hvor lange er siderne, hvis omkredsen af rektanglet er 56 cm?
4) Hvor lange er siderne, hvis arealet er 108 cm2?

Kald den korte side for a og den lange side for b. Der gælder, at: a/b = 3/4. Omkredsen af et rektangel er: 2a + 2b. Arealet af et rektangel er: a·b.

1) a/b = 3/4 og a = 18 cm ⇒ b = a/(3/4) ⇒ b = 18·4/3 cm ⇒ b = 24 cm. Dvs. den lange side er 24 cm.

2) a/b = 3/4 og b = 3 cm ⇒ a = b·(3/4) ⇒ b = 3·3/4 cm ⇒ a = 9/4 cm = 2,25 cm. 
    Dvs. den korte side er 2,25 cm.

3) a/b = 3/4 og 2a + 2b = 56 cm ⇔ a = b·(3/4) og 2a + 2b = 56 cm ⇔ a = b·(3/4) og 2·b·(3/4) + 2·b = 56 cm ⇔ 
    a = b·(3/4) og 2·b·(1 + (3/4)) = 56 cm ⇔ a = b·(3/4) og 2·b·(7/4) = 56 cm ⇔ 
    a = b·(3/4) og b = (4/7)·56/2 cm ⇔ a = b·(3/4) og b = 16 cm ⇔ a = (16 cm)·(3/4) og b = 16 cm ⇔ 
    a = 12 cm og b = 16 cm. Dvs. den korte side er 12 cm, og den lange er 16 cm. (Prøve: 2·12 + 2·16 = 56).

4) a/b = 3/4 og a·b = 108 cm2 ⇔ a = b·(3/4) og a·b = 108 cm2 ⇔ a = b·(3/4) og (b·3/4)·b = 108 cm2 ⇔ 
    a = b·3/4 og b2·3/4 = 108 cm2 ⇔ a = b·3/4 og b2 = 108·4/3 cm2 ⇔ a = b·3/4 og b2 = 144 cm2 ⇔ 
    a = b·3/4 og b = √[144 cm2] ⇔ a = b·3/4 og b = 12 cm ⇔ a = (12 cm)·3/4 og b = 12 cm ⇔ 
    a = 9 cm og b = 12 cm. Dvs. den korte side er 9 cm, og den lange er 12 cm. (Prøve: 9·12 = 108).


Svar #9
15. december 2021 af leo321

hej har bruger for nogen af jeres ideer til projektuge vi ska op i det der de 17 verdensmål og i min gruppe har vi tænkte på at skriver om verdensmål 5 ligestilling mellem kønnene og vil hører om i havde nogen ideer til hvad vores promblemstillng kunne være i den emner og hva vores produkt


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. december 2021 af ringstedLC

#9: Der må være noget som du har misforstået i 

#5

#3: Opret en ny tråd for hver opgave!

du beder jo her ikke en gang om hjælp til et matematikspørgsmål.


Svar #11
16. december 2021 af leo321

hej jeg problem med læseprøve nogen forslag med hvordan jeg kunne får 7 og har problem med nutidens r

hjælpe hvordan kunne jeg øve mig til at bliver bedre til det


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. december 2021 af Soeffi

#11...hej jeg problem med læseprøve nogen forslag...

Læs venligst:

#10...#9: Der må være noget som du har misforstået...

Svar #13
16. december 2021 af leo321

#10...#9: Der må være noget som du har misforstået...

hvad mener du altså jeg spørger om i har gode råde til  hvordan man kunne får 7 i læseprøve og hvordan jeg kan have styre på nutidens r


Svar #14
16. december 2021 af leo321

nutids r


Brugbart svar (1)

Svar #15
16. december 2021 af ringstedLC

#13: Prøv at se hvordan et par andre tråde her på Studieportalen starter med et spørgsmål og hvordan vi så med svar kommer ned til en afslutning.

Når en tråd indeholder flere spørgsmål bliver den hurtigt meget uoverskuelig efterhånden som svarerne kommer ind og  måske blandes med dine eventuelle spørgsmål til dem.

Desuden er det jo meningen, at spørgsmål om matematik placeres i kategorien "Matematik" og spørgsmål om dansk (læseprøve) i kategorien "Dansk".

Hvis du ikke er i stand til at læse og forstå dette, kan du måske spørge en god ven om hjælp.


Skriv et svar til: matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.