Fysik

molekylær fysik

18. december 2021 af ErDårligTilMat - Niveau: A-niveau

Spørgsmål 1:
Jeg skal beregne diffusiomskoefficienten for O2:

Bruger følgende formel: D=\frac{K_B*T}{6*pi*\eta *a}

Der oplyses at
Diffusionskoefficient for O2 = 1,8 * 10-9 m2 * s-1
Viskositet for vand: 1,0 * 10-3 Pa * s
T = 20 + 273 = 293 K
a = 1,5 * 10-10 m
KB = 1,38 * 10-23 J * K-1

Facit er 1,43 * 10-9 Pa * s

Er lidt i tvivl om hvordan jeg skal beregne det da jeg ikke har viskositet for O2...? men er meningen at jeg skal solve for viskositeten da jeg har D oplyst for O2, men det er bare D opgaven gerne vil have jeg skal finde...? er lidt confused.

Spørgsmål 2.
Skal beregne "størrelsen" (ende til ende afstand"fir et tilfældigt opfoldet DNA-molekyle.
Bruger formlen: R=N^{1/2}*l

Der oplyses at et DNA-molekyle har en længde på 2 m og Kuhn-segmenter har længden L = 110 nm

Så jeg har gjort følgende: \frac{2*10^9}{110}=1,82*10^7

(1,82*10^7)^{1/2}*1,1*10^7=4,7*10^4

men facit er 4,7 * 105. En der kan se hvad jeg har gort forkert


Svar #1
18. december 2021 af ErDårligTilMat

en der kan hjælpe...?


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. december 2021 af peter lind

 Hvad er problemet ? Du har jo formlerne og data, så det er  bare at indsætte data?


Svar #3
18. december 2021 af ErDårligTilMat

Har prøvet men i 1) ved jeg ikke hvad jeg skal indsætte af værdi af viskositeten og 2) får jeg det forkerte facit


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. december 2021 af peter lind

1) du skriver selv:Viskositet for vand: 1,0 * 10-3 Pa * s

2) Jeg kender ikke noget Kuhn segment. Er den evt. forkert ? Det lyder mere som kemi eller biologi


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. december 2021 af ringstedLC

2) For det første; mellemregninger afrundes ikke og enheder skal medregnes:

\begin{align*} L=N\!\cdot l\Rightarrow N &= \frac{L}{l} \\ N &= \frac{2\,(\textup{m})}{110\cdot 10^{-9}\,(\textup{m})}=\frac{1}{55\cdot 10^{-9}} \end{align*}

dernæst; du regner ikke rigtigt:

\begin{align*} 110\,(\textup{nm}) &= 110\cdot 10^{-9}\,(\textup{m})\;{\color{Red} \neq}\;1.1\cdot 10^{7}\,(\textup{m}) \\ (1.82\cdot 10^7)^{\frac{1}{2}}\cdot 1.1\cdot 10^7 &\approx 4.7\cdot 10^^{10}\;{\color{Red} \neq}\;4.7\cdot 10^4 \end{align*}

derfor:

\begin{align*} R &= \sqrt{N}\cdot l \\ &= \sqrt{\frac{1}{55\cdot 10^{-9}}}\cdot 110\,(\textup{nm}) \\ &= \frac{110}{\sqrt{55}\cdot \sqrt{10^{-9}}}\,(\textup{nm}) \\ &= \frac{110}{\sqrt{55}\cdot \sqrt{10}\cdot 10^{-5}}\,(\textup{nm}) \\ &= \frac{110}{\sqrt{550}}\cdot 10^{5}\,(\textup{nm}) \\ &= \frac{5\cdot 22}{5\cdot \sqrt{22}}\cdot 10^{5}\,(\textup{nm}) \\ R &=\sqrt{22}\cdot 10^{5}\,\textup{nm}\approx 4.7\cdot 10^{5}\,(\textup{nm}) \end{align*}


Skriv et svar til: molekylær fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.