Fysik

Hjælp til fysik!!!!

04. januar 2022 af ErDårligTilMat - Niveau: A-niveau

Ligevægt mellem et hormonn og dets receptor. Ligevægtskonstanten K for reaktionen

H+R\leftrightharpoons HR

er defineret ved

 K=\frac{[HR]}{[H]*[R]}

hvor [H] er hormonkoncentrationen, [R] er receptorkoncentrationen og [HR] er koncentrationen af hormon-receptor komplekset.
Ligevægtskonstanten afhlnger af temoeraturen og er 1 M-1 ved 37 grader og 108 M-1 ved 4 grader.

Bestem deltaH og deltaS for reaktionen
Har bestemt værdierne for deltaG i tidligere opgave, hvor deltaG for 37 grader var 0 J*mol-1 og deltaG for 4 grader var -4292 J*mol-1.
Tænker man skal opstille 2 ligninger for hver af værdierne med deltaG, men kan ikke rigtig finde ud af opgaven.

Facit: deltaS = -1285, deltaH = -398

Bestem det temperaturområde, hvor ligevægten er forskudt mod at hormonet er bundet til receptoren
Aner ikke hvordan man skal gribe den opgave an
Facit: T < 310 K


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. januar 2022 af Sveppalyf (Slettet)

ΔG = ΔH - TΔS

De to ligninger bliver så

0 = ΔH - 310ΔS

og

-4292 = ΔH - 277ΔS

som giver

ΔH = -40319 J/mol

og

ΔS = -130 J/(K*mol)

Er du sikker på at du har beregnet de to ΔG'er korrekt?

Det andet spørgsmål:

Hvis ligevægten er forskudt over mod højre side, så er processen mod venstre spontan og mod højre ufrivillig. Dvs. at ΔG > 0. Vi skal altså bestemme T så ΔG bliver positiv:

ΔG > 0  <=>

ΔH - TΔS > 0  <=>

T < ΔH/ΔS

T < -398 kJ/mol / -1285 J/(K*mol) = 310 K


Skriv et svar til: Hjælp til fysik!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.