Kemi

Temperatur

20. januar 2022 af Lise123Lise - Niveau: A-niveau

Forstår ikke det med rødt i den vedhæftede fil.

Hvorfor sættes de lig nul og hvordan isolereres t? Ved ikke hvordan jeg solver for t i maple med to ligninger der ikke hænger sammen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2022 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. januar 2022 af Eksperimentalfysikeren

Der er en fejl i den øverste røde linie. Det skulle være:

q1+q2 =0

Meningen er, at man indsætter højresiderne af de to sorte ligninger ovenover, isolerer t og regner udtrykkket ud.


Svar #3
20. januar 2022 af Lise123Lise

altså q1=q2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. januar 2022 af mathon

\small \begin{array}{lllllll}& \textup{Vands specifikke varmekapacitet er }4.18\;\frac{kJ}{kg\cdot K} \\\\ \textup{Energibevarelse:}\\& \left ( 6.00\;kg \right )\cdot c\cdot \left ( (\left \{ F \right \}-70.0)\;K \right )+\left ( 4.00\;kg \right )\cdot c\cdot \left ( (\left \{ F \right \}-30.0)\;K \right )=0\\\\& \left ( 6.00\;kg \right )\cdot c\cdot \left ( (\left \{ F \right \}-70.0)\;K \right )=-\left ( 4.00\;kg \right )\cdot c\cdot \left ( (\left \{ F \right \}-30.0)\;K \right )\\\\ \textup{multiplicer}\\ \textup{med -1}\\ \textup{og divider }\\ \textup{med }c\textup{:}\\& \left ( 6.00\;kg \right )\cdot \left ( (70.0-\left \{ F \right \})\;K \right )=\left ( 4.00\;kg \right )\cdot \left ( (\left \{ F \right \}-30.0)\;K \right )\\ \textup{divider}\\ \textup{med enhederne:}\\& 6.00\cdot \left(70.0-\left \{ F \right \}\right)= 4.00\cdot \left ( \left \{ F \right \}-30.0 \right )\\\\& 70-\left \{ F \right \}=\frac{4.00}{6.00}\cdot \left ( \left \{ F \right \} -30\right )\\\\& 70-\left \{ F \right \}=\frac{2}{3}\cdot \left ( \left \{ F \right \} -30\right ) \end{array}


Svar #5
20. januar 2022 af Lise123Lise

når jeg gør det får jeg t til 150.....


Svar #6
20. januar 2022 af Lise123Lise

men er der ikke en måde hvor man bare kan smide det ind på maple? og hvorfor 4 kg?


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. januar 2022 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll} \textup{\textbf{fortsat:}}\\&& 3\cdot \left ( 70-\left \{ F \right \} \right )=2\cdot \left ( \left \{ F \right \}-30 \right )\\\\&& 210-3\left \{ F \right \}=2\left \{ F \right \}-60\\\\&& 210+60=2\left \{ F \right \}+3\left \{ F \right \}\\\\&& 270=5\left \{ F \right \}\\\\&& \left \{ F \right \}=\frac{270}{5}=54 \\\\&\textup{Sluttemperaturen}=&\textup{F\ae llestemperaturen }F=54\degree C \end{array}


Svar #8
20. januar 2022 af Lise123Lise

tak men forstår ikke helt den første ligning. Det er med hjælpemidler så det er egentlig bare mening at man kan smide den ind i maple, men forstår ikke hvordan du sammensætter den


Svar #9
20. januar 2022 af Lise123Lise

uh fandt ud af det og tak


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. januar 2022 af mathon

#8

                              \small \begin{array}{llllll} \textup{solve}\left ( 600\cdot (70-x)=400\cdot (x-30),x \right ) \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. januar 2022 af Eksperimentalfysikeren

#3: Nej q1 = -q2. Summen er nul, så har de modsatte fortegn, men samme nummeriske værdi.

Den varmemængde, q, der skal tilføres for at få en temperaturstigning på ΔT, er q = m*C*ΔT, hvor m er massen og C er den specifikke varmekapacitet. m finder man af m = V*ρ, hvor V er rumfanget og ρ er massefylden, så q = V*ρ*C*ΔT.

Der er to rumfang vand. Det kolde vand varmes op til fællestemperaturen t. Der skal derfor tilføres varmemængden q1 = V1*ρ*C*(t - 30ºC). Det varme vand skal afkøles, hvilket kan betragtes som en negativ opvarmning. q2 = V2*ρ*C*(t-70ºC). q2 bliver negativ, fordi t er mindre end 70ºC.

Da der ikke er udveksling af varme med omgivelserne, vil den samlede varmemængde være uændret, så q1+q2 =0. Derfor er:

V1*ρ*C*(t - 30ºC)+V2*ρ*C*(t-70ºC)=0

Der ganges ind i parenteserne og ledene med t samles til venstre og resten til højre:

V1*ρ*C*t + V2*ρ*C*t - V1*ρ*C*30ºC - V2ρ*C*70ºC = 0

Der divideres med ρ*C på begge sider af lighedstegnet

V1*t + V2*t - V1*30ºC-V2*70ºC=0

t sættes udenfor en paretes og de to led uden t flyttes over på den anden side af lighedstegnet

(V1+V2)*t = V1*30ºC+V2*70ºC

Til sidst divideres der på begge sider af lighedstegnet med parentesen:

t = \frac{V_{1}*30^{\circ} C +V_{2}*70^{\circ} C}{V_{1}+V_{2}}

Her skal du så indsætte de to rumfang og regne tallet ud.


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. januar 2022 af Eksperimentalfysikeren

#1 Den specifikke varmekapacitet er 4,18JºC-1kg-1.


Skriv et svar til: Temperatur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.