Matematik

Forkort ligningen mest muligt

01. februar 2022 af eden91 - Niveau: B-niveau

Hej.

Er der en der kan hjælpe med den her? Gerne med mellemregninger, så det er til at forstå hvorfor svaret er som det er :) På forhånd tak.

(2x-1)^2 + (2x-1) * (1-2x)

Ligningen skal forkortes mest muligt. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. februar 2022 af StoreNord

Du ku prøve at sætte   2x+1 udenfor en parentes.


Svar #2
01. februar 2022 af eden91

Hvordan mener du præcist?


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. februar 2022 af SuneChr

Det er et udtryk. En ligning skal have et lighedstegn.
Læg mærke til, at
1 - 2x   =   - (2x - 1)
Udtrykket er i øvrigt lig med 0 for alle x.
 


Svar #4
01. februar 2022 af eden91

Men hvordan kunne man løse den her ved at have alle mellemregninger med? Jeg forståer nemlig bedst, når jeg ser mellemregningerne. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. februar 2022 af Eksperimentalfysikeren

Du skriver første led på formen a*a i stedet for a2. Så kan du se, at den ene af de to faktorer i andet led er det samme som a, altså a*b. Så sætter du a udenfor en parentes: a*s+a*b = a*(a+b). Derefter reducerer du a+b.


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. februar 2022 af Eksperimentalfysikeren

Du skriver første led på formen a*a i stedet for a2. Så kan du se, at den ene af de to faktorer i andet led er det samme som a, altså a*b. Så sætter du a udenfor en parentes: a*s+a*b = a*(a+b). Derefter reducerer du a+b.


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. februar 2022 af StoreNord

#4
(2x-1)^2 + (2x-1) * (1-2x)=(2x-1)*\left [ (2x-1)+( 1-2x) \right ]
=?


Svar #8
01. februar 2022 af eden91

Jeg prøver ;) tak


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. februar 2022 af PeterValberg

Det er vist nærmere reduktion, der er tale om :-)

Se eventuelt disse videoer:

< PARENTESER > 

< KVADRATSÆTNINGER >

< REDUKTION >

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. februar 2022 af ThaHawk

Du skal som PeterValberg skriver benytte kvadratsætninger og gange parenteser.

Jeg håber at mine kommentarer kan hjælpe dig lidt på vej.


Brugbart svar (1)

Svar #11
02. februar 2022 af ThaHawk


Indsat


Brugbart svar (1)

Svar #12
02. februar 2022 af Eksperimentalfysikeren

#11 Det er dog en besværlig måde at gøre det på. Se #5.og #7.


Brugbart svar (1)

Svar #13
03. februar 2022 af ThaHawk

#12 Jeg forsøger i min løsning at benytte stof der belyses i formelsamlingen for gymnasiets B niveau. Jeg vil vædde en madpakke på, at opgavestiller(på det niveau) forventer en løsning, hvor kvadratet ganges ud og det samme med parentesen. Vi er rørende enige om at #7 er en mere elegant og "nemmere" løsning.


Brugbart svar (1)

Svar #14
03. februar 2022 af Eksperimentalfysikeren

Den løsning, jeg har henvist til, hører ind under den helt basale matematik, f.eks potensregler og sætte udenfor en parentes. Opgaven er et klassisk eksempel på en opgave, der har en simpel løsning og en mere kompliceret løsning. Det er meningen, at man gennemskue, at der er en simpel metode, og så bruge den. Man skal lære at gøre tingene simpelt,


Brugbart svar (0)

Svar #15
03. februar 2022 af ThaHawk

#14 Du har ret.


Svar #16
03. februar 2022 af eden91

Tak for hjælpen allesammen :)


Skriv et svar til: Forkort ligningen mest muligt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.