Fysik

Hvorfor kan beta stråling ikke registreres?

22. februar kl. 18:43 af rycdi - Niveau: B-niveau

Hej,

Det er i forhold til absoptionsloven og et forsøg med golgi apparat.

Det radioaktiv materiale som udsender både gamma- og betastråling er omgivet af et lag plexiglas der næsten ikke svækker gammestråling. Men hvorfor kan betastråling ikke registreres.

Tak


Svar #1
22. februar kl. 18:49 af rycdi

Hej jeg mente geiger muller apprat


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. februar kl. 19:31 af peter lind

Plexiglas svækker kraftig beta strålingen. Den aftager eksponentielt med tykkelsen af plexisglasset. Præcist hvor kraftigt er afhængig af materialet.


Svar #3
22. februar kl. 19:57 af rycdi

men stoppes gammastrålingen så ikke? et materiale som plexiglas kan vel ikke stoppe gamma- og betastråling. Skal der ikke metal, bly eller noget i den stil til at stoppe strålingen?


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. februar kl. 20:03 af peter lind

Plexisglas kan stoppe betastråling men ikke gammastråling. Gammastråling trænger lettere igennem et hviilket som helst stof end beta (og alfastråling)


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. februar kl. 21:05 af AngelOneOne

Hej,

Alfapartikler, der har den største masse og ladning af strålingspartiklerne, kan kun rejse få centimeter i luften før de kolliderer med luftmolekyler, optager elektroner, og bliver til heliumatomer. Et stykke papir, et lag tøj, og vores hud, beskytter imod alfapartikler. 

Betapartikler har en meget lille masse, og de bevæger sig langt hurtigere og længere end alfapartikler, og de kan bevæge sig adskillige meter gennem luften. De kan passerer gennem papir, og kan trænge så langt som 4-5 mm ind i kropsvæv.

Gammastråler bevæger sig over store afstande gennem luften, og de kan passere igennem mange materialer, inklusiv kropsvæv. Fordi gammastråler trænger så dybt ind i kroppen, er bestråling med gammastråler særdeles farligt. Kun meget tyk afskærmning, som for eksempel bly eller beton, vil standse gammastrålerne.

/Angel

- - -


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson


Svar #6
22. februar kl. 21:11 af rycdi

mange tak for jres svar


Skriv et svar til: Hvorfor kan beta stråling ikke registreres?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.