Matematik

Hvordan finder man cosφ? og hvorfor fasekompenser man?

16. marts 2022 af BenjaminBM - Niveau: C-niveau

jeg har fået en opgave hvor vi skulle måle nogle værdier i et kredsløb med en spole i serie med et lysstofrør som sidder parrallel med en glimtænder

Jeg har målt en total værdi på 226,9V, 0,4A og 42,3W

Hvordan/kan man finde cosφ fra de tal?


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. marts 2022 af mathon

                           \small \begin{array}{lllllll} P=U\cdot I\cdot \cos(\varphi)\\\\ \cos(\varphi)=\frac{P}{U\cdot I}\\\\ \cos(\varphi)=\frac{42.3\;\mathrm{W}}{\left ( 226.9\;\mathrm{V} \right )\cdot \left ( 0.4\;\mathrm{A} \right )} =\;0.4661 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. marts 2022 af Eksperimentalfysikeren

Hvis strømmen er i fase med spændingen, skal den være 42,3W/226,9V = 0,19A.

Strømmen giver opvarmning og dermed tab i ledingerne. Det bliver større, når strømstyrken er større, nemlig Ptab = Rledning*I2. Tabet i ledningerne bliver altså (0,4A)2/(0,19A)2 = 4,6 gange mindre, når man fasekompenserer.


Skriv et svar til: Hvordan finder man cosφ? og hvorfor fasekompenser man?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.