Kemi

Kemi Hjælp

16. oktober 2022 af Anonym8000 - Niveau: Universitet/Videregående

Opgave 2: Ved en temperatur på 375 K er ligevægtskonstanten for reaktion (I) 2.43. I en lukket, lufttom beholder på 1.00 liter indføres 6.70 g SO2Cl2 og systemet opvarmes til 375 K. Antag at alle stofferne kan betragtes som ideale gasser (R = 0.0821 L*atm/mol*K).

SO2Cl2 (g) ?  SO2 (g) + Cl2 (g)                (I)

a) Beregn trykket i beholderen hvis der ikke sker en reaktion, dvs. hvis der kun er SO2Cl2 til stede.

b) Beregn partialtrykket af alle tre komponenter samt totaltrykket når der er indtrådt ligevægt.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. oktober 2022 af Christianfslag

Til a)

p\cdot V=n\cdot R\cdot T... du kender V, n, R og T. Isolér nu for trykket, p.

Til b)

Ligevægtsloven for reaktionen er 

K_p=\frac{[SO_2]\cdot [Cl_2]}{[SO_2Cl_2]}, udnyt nu, at du har reaktionsskemaet med forhold, og at ud kender til ligevægtskonstanten.


Svar #2
16. oktober 2022 af Anonym8000

Kan du måske hjælpe mig med at regne det ud?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. oktober 2022 af mathon

\small \begin{array}{lllllll}\textbf{a)}\\&& n\left ( SO_2Cl_2 \right )=\frac{6.70\;\mathrm{g}}{134.965\;\mathrm{\frac{g}{mol}}}=0.049642\;\mathrm{mol}\\\\&& p=\frac{\left (0.049642\;\mathrm{mol} \right )\cdot \left (0.0821\;\mathrm{\frac{atm\cdot L}{mol\cdot K}} \right )\cdot \left ( 375\;\mathrm{K} \right )}{1.0\;\mathrm{L}}=1.52835\;\mathrm{atm} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. oktober 2022 af mathon

\small \small \begin{array}{lllllll}\textbf{b)}\\&& \frac{p_{SO_2}\cdot p_{Cl_2}}{p_{SO_2Cl_2}}=2.43\\\\&& p_{SO_2}=p_{Cl_2}=x\\\\&& \frac{x^2}{1.52835-x}=2.43\quad \wedge\quad 0\leq x\leq 1.52835\;\mathrm{atm}\\\\&& x=1.06318\;\mathrm{atm}\\&\textup{dvs}\\&& p_{SO_2}=p_{Cl_2}=x=1.06318\;\mathrm{atm}\\\\&& p_{SO_2Cl_2}=1.52835-x=0.465168\;\mathrm{atm} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. oktober 2022 af mathon

              \small \small \begin{array}{lllllll}\qquad \qquad \qquad \qquad \\&& \textup{totaltryk}&p_{\textup{tot}}=\left (2x+\left ( 1.52835-x \right ) \right )\mathrm{atm}=\left ( x+ 1.52835\right )\;\mathrm{atm}=2.59\;\mathrm{atm} \end{array}


Skriv et svar til: Kemi Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.