Matematik

Matematik: Brug for hjælp :)

18. november 2022 af Cris9230 - Niveau: B-niveau

Hej allesammen
Opgaven lydes:

En funktion f er bestemt ved
f(x) = 3x- 6x + 5

Grafen for f er en parabel
1.Bestem koordinatsøttet til parablens toppunkt ved brug af differentialregning 
2.Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P(2, f (2))

Håber nogen kan hjælpe :)


Svar #1
18. november 2022 af Cris9230

kig bort fra denne fil

Vedhæftet fil:htdhtr.png

Brugbart svar (1)

Svar #2
18. november 2022 af MentorMath

Hej.

1. I toppunktet er hældningen på tangenten vandret, dvs. f '(x) = 0 i toppunktet.

Vi starter med at bestemme den afledede funktion til f.

f(x) = 3x2 - 6x + 5 ⇒ f '(x) = 3•2x - 6 = 6x - 6

Vi kan nu bestemme x-koordinaten til toppunktet ved at løse ligningen f '(x) = 0.

f '(x) = 0 ⇔

6x - 6 = 0 ⇔

x = 1

Dvs. x-koordinaten til toppunktet er lig med 1.

Heraf kan vi bestemme y-koordinaten til toppunktet ved at indsætte x = 1 i funktionen for f.

f(1) = 3•12 - 6•1 + 5 = 2

Vi kan heraf opskrive koordinatsættet til toppunktet for parablen:

T(1,2)


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. november 2022 af MentorMath

2. Når vi skal finde en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P(2,f(2)), så starter vi med at bestemme differentialkvotienten, dvs. bestemme den afledede fkt. i punktet P. 

f '(2) = 6•2 - 6 = 12 - 6 = 6. Altså har tangenten en hældningskoefficient på 6.

Hernæst bestemmer vi y-koordinaten til punktet P, ved at bestemme f(2).

f(2) =  3•22 - 6•2 + 5 = 3•4 - 12 + 5 = 5.

Dvs. 

f '(x0) = f '(2) = 6, f(x0) = f(2) = 5 og x0 = 2

Værdierne indsættes i tangentens ligning 

y = f(x0) + f '(x0)•(x-x0)

   = 5 + 6•(x-2) = 6x - 12 + 5 = 6x + 7

Dvs. 

y = 6x + 7


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. november 2022 af mathon

Værdierne indsættes i tangentens ligning 

y = f(x0) + f '(x0)•(x-x0)

   = 5 + 6•(x-2) = 6x - 12 + 5 = 6x - 7

Dvs. 

              y = 6x - 7


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. november 2022 af MentorMath

#4 

Ah, tak :) Undskyld, det gik vist lige lidt hurtigt i #3. 


Skriv et svar til: Matematik: Brug for hjælp :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.