Matematik

Bestem vinkel C og længden mellem CD (med hjælpemidler)

17. marts kl. 19:55 af Deer2004 - Niveau: B-niveau

Hej!

jeg skal have hjælp til den følgende opgave, som kan findes i den vedhæftet fil

bruger nspire, wordmat, geogebra 

på forhånd tak!

Vedhæftet fil: Screenshot_5.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. marts kl. 20:08 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. marts kl. 20:20 af peter lind

a) Brug sinusrelationerne på trekant ABC

b) Brug sinusrelationen til at finde vinkel C i ABC og dernæst kan du finde vinkel C i trekant BCD.

Nedfæld den vinkelrette fra B på AD. Kald fodpunktet for E.  trekant BCE er en retvinklet trekant, hvor du kender en vinkel og en side.

Brug dernnæst at arealet af en trekant er ½*højde*grundlinje på trekant ABD


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. marts kl. 12:42 af AMelev

Ad #2
Alternativ til b): Benyt (41) side 9 i din formelsamling til at bestemme AD og cos-relation til at bestemme AC.


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. marts kl. 12:43 af ringstedLC

#3: Cos-rel. bruges ved kendt vinkel og kendte vinkelben til at bestemme den modstående side eller til at bestemme en vinkel, når alle sider er kendte.


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. marts kl. 12:44 af ringstedLC

Vedhæftet fil:_0.png

Brugbart svar (0)

Svar #6
19. marts kl. 12:44 af ringstedLC

a)

\begin{align*} \frac{\sin\bigl(\angle ACB\bigr)}{c} &= \frac{\sin\bigl(\angle A\bigr)}{a} \\ \sin\bigl(\angle ACB\bigr) &= \frac{c\cdot \sin\bigl(\angle A\bigr)}{a} \\ \angle ACB &= \left\{\begin{matrix} \sin^{-1}\left (\frac{c\,\cdot\,\sin\bigl(\angle A\bigr)}{a}\right ) &,\;\angle ACB<90^{\circ} \\ 180^{\circ}-\sin^{-1}\left (\frac{c\,\cdot\,\sin\bigl(\angle A\bigr)}{a}\right ) &,\;\angle ACB>90^{\circ} \end{matrix}\right. \end{align*}

Vedhæftet fil:_0.png

Brugbart svar (0)

Svar #7
19. marts kl. 12:44 af ringstedLC

b) m. sinus-rel., arealsum og "en halv ab'sin"-formel:

\begin{align*} \frac{|AC|}{\sin\bigl(\angle ABC\bigr)} &= \frac{a}{\sin\bigl(\angle A\bigr)} \\ |AC| &= \frac{a\cdot \sin\bigl(\angle ABC\bigr)}{\sin\bigl(\angle A\bigr)} \\ |AC| &= \frac{a\cdot \sin\bigl(180^{\circ}-\angle A-\angle ACB\bigr)}{\sin\bigl(\angle A\bigr)} \\\\ A_{\Delta ABD} &= A_{\Delta ABC}+A_{\Delta BCD} \\A_{\Delta BCD} &= A_{\Delta ABD}-A_{\Delta ABC} \\ 0.5\cdot a\cdot |CD|\cdot \sin\bigl(\angle BCD\bigr) &= A_{\Delta ABD}-0.5\cdot c\cdot |AC|\cdot \sin\bigl(\angle A\bigr) \\|CD| &= ... \end{align*}

Vedhæftet fil:_0.png

Brugbart svar (0)

Svar #8
19. marts kl. 12:45 af ringstedLC

b) m. længdesum:

\begin{align*} A_{\Delta ABD} &= 0.5\cdot c\cdot |AD|\cdot \sin\bigl(\angle A\bigr) \\ \frac{2\,A_{\Delta ABD}}{c\cdot \sin\bigl(\angle A\bigr)} &= |AD|=|AC|+|CD| \\ |CD| &= \frac{2\,A_{\Delta ABD}}{c\cdot \sin\bigl(\angle A\bigr)}-|AC| &&,\;|AC|\;\textup{som i ovst.\,eller med cos-rel.} \\|CD| &= ... \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. marts kl. 22:23 af AMelev

#4 
Hvorfor det, der er vel metodefrihed, når ikke andet er nævnt? cos-relationen er en ligning med fire størrelser, og når de tre er kendte, kan ligningen løses mht. den tilbageværende ubekendte (her AC).
I dette tilfælde giver det en 2.gradsligning, som kan løses med CAS. Der er to positive løsninger, men da vinkel ACB er stump, er det den mindste løsning, der er i spil. Det er forholdsvis let at argumentere for det ud fra en simpel skitse.

#0 En tredje metode er geometrisk løsning med D som flytbart punkt på venstre vinkelben, men dels er det lidt bøvlet at dokumentere konstruktionerne fyldestgørende og dels kan det være svært at ramme arealet af ABD på 13.5 nogenlunde nøjagtigt ved at flytte D.
Lavet i NSpire:

Vedhæftet fil:Udklip.JPG

Skriv et svar til: Bestem vinkel C og længden mellem CD (med hjælpemidler)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.